Coronavirus - Update 07 januari 2021

Echt Ierland hoopt in 2021 opnieuw veel reizen te mogen uitvoeren naar het prachtige Ierland.

Echt Ierland hoopt in 2021 opnieuw veel reizen te mogen uitvoeren naar het prachtige Ierland.


Wij zijn daarom druk bezig om onze nieuwe reissommen voor dit jaar te calculeren. Mocht je al een reisvoorstel willen ontvangen, neem dan gerust contact met ons op via info@echtierland.nl en maak gebruik van onze flexibele voorwaarden

Hieronder kunt u de informatie teruglezen over reizen met vertrekdatum in 2020. 

1. Situatie Republiek Ierland en Noord-Ierland

Meer informatie over de huidige situatie in Republiek Ierland leest u op deze pagina: Situatie Republiek Ierland

2. Reisorganisatie Echt Ierland is lid van de SGR en ANVR

Reisorganisatie Echt Ierland is lid van de SGR. De SGR heeft in samenwerking met het ANVR, de Nederlandse belangenvereniging van reisorganisaties, de SGR Corona-voucher in het leven geroepen. Dat betekent dat u als gast van Echt Ierland gegarandeerd bent dat uw geboekte reis en daarbij uw (aan)betaling verzekerd zijn. Annuleren alleen mogelijk volgens de reguliere annuleringsvoorwaarden. Daaronder valt niet de uitbraak van het Coronavirus. Het wordt ook wel force majeure genoemd. Graag leggen wij u hieronder uit wat dit betekent voor uw reis.  

Echt Ierland annuleerde alle reizen met vertrekdatum in 2020

In de huidige omstandigheden kunnen onze reizigers niet langer genieten van hun geboekte reis naar Ierland en komen zij op dit moment het land niet in. De overheid raadt af om te reizen naar Ierland.

Om die reden hebben we in 2020 besloten om alle Echt Ierland reizen met vertrek in 2020 te annuleren:

  • Alle pakketreizen (ook actieve vakanties) van Echt Ierland met vertrekdatum in 2020.
  • Alle autovakanties (met eigen auto) van Echt Ierland met vertrekdatum in 2020.
  • Alle reizen van Echt Ierland waarbij alleen een accommodatie is geboekt met vertrekdatum in 2020.

3. U had de afgelopen maanden 2 opties:

Heeft u een reis geboekt met een vertrekdatum t/m 31 oktober 2020​? Dan adviseren wij u gebruik te maken van het door Echt Ierland aangeboden SGR Corona-voucher. Hiermee kunt u uw vakantie binnen 1 jaar na uitgifte omboeken naar een voor u geschikt reismoment in 2021. Heeft u al een specifieke reisdatum voor het jaar 2021 in gedachten? Dan kunnen wij uw reis direct omzetten in een definitieve boeking voor 2021. Let op: wanneer u uw reis direct wilt omboeken, vragen wij u akkoord te geven op een eventuele prijsstijging die op een later moment kenbaar wordt gemaakt en ontvangen wij graag een specifieke reisdatum voor 2021 van u.

Heeft u een reis geboekt met een vertrekdatum na 31 oktober ​2020​? Dan adviseren wij u om gebruik te maken van de versoepelde omruilgarantie. Hiermee kunt u uw reis omzetten naar een latere datum in 2020 of 2021. Voor een reis in 2020 kunnen wij de prijs direct aan u communiceren. Wenst u in 2021 te reizen? Dan kunnen wij uw reis direct omzetten in een definitieve boeking. Let op: wanneer u uw reis direct wilt omboeken, vragen wij u akkoord te geven op een eventuele prijsstijging die op een later moment kenbaar wordt gemaakt en ontvangen wij graag een specifieke reisdatum voor 2021 van u.

Meer informatie over de SGR Corona-voucher en de Versoepelde Omruilgarantie leest u hieronder bij vragen en antwoorden.

Het verschil tussen de SGR Corona-voucher en de Versoepelde Omruilgarantie

  • Echt Ierland gasten die een reis hebben geboekt met vertrekdatum t/m 31 oktober 2020​, waarvan wij de reis hebben geannuleerd, ontvangen de SGR Corona-voucher of kunnen gebruik maken van de Versoepelde Omruilgarantie.
  • Echt Ierland gasten die een reis hebben geboekt met vertrekdatum na 31 oktober 2020​, kunnen gebruik maken van de Versoepelde Omruilgarantie, om hun reis om te boeken naar een latere reisdatum in 2020 of 2021. 

4. SGR Corona-voucher

Reizigers waarvan de reis is geannuleerd, ontvangen een SGR Corona-voucher voor de betaalde reissom waarmee een vervangende reis op een later tijdstip geboekt kan worden. De SGR Corona-voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte. Wanneer u een Echt Ierland reis hebt geboekt krijgt u een SGR Corona-voucher die voor een toekomstige Echt Ierland reis gebruikt kan worden.

Wij nemen binnen uiterlijk twee weken contact met u op over de wijze waarop de SGR Corona-voucher ter beschikking wordt gesteld. U hoeft hierover dus géén contact met ons op te nemen. Wanneer u een e-mail van ons ontvangt met betrekking tot de SGR Corona-voucher en Versoepelde Omruilgarantie gelieve per e-mail uw reactie doorgeven. 

Meer informatie over de SGR Corona-voucher leest u hieronder in de Veelgestelde vragen.

5. Versoepelde Omruilgarantie

Tot en met 31 oktober 2020 kunt u gebruik maken van de Versoepelde Omruilgarantie. Hiermee kunt u uw reis met een vertrekdatum in het gehele seizoen t/m 31 oktober 2020 omboeken naar een andere datum tot en met 31 oktober 2021. Wij kijken eventuele meerkosten voor u na en berekenen deze aan u door. Echt Ierland rekent daarnaast 25 euro wijzigingskosten voor het omboeken van een reis in 2020 en 2021. 

Omruilen kan tot de dag van vertrek. Indien er accommodaties zijn waarvoor andere omruilgaranties gelden, zullen wij u daar tijdens ons contact met u op wijzen. Wij nemen dat tijdig met u door.  

  • Echt Ierland gasten met vertrekdatum in de hierboven genoemde periode mogen gebruik maken van de Versoepelde Omruilgarantie.
  • De reis moet uiterlijk 31 oktober 2020 omgeboekt zijn.
  • De nieuwe vertrekdatum van de omgeboekte reis dient uiterlijk te zijn gelegen voor 31 oktober 2021.

De voorwaarden van de Echt Ierland Versoepelde Omruilgarantie vindt u hier.

Als de reissom van uw nieuwe vakantie duurder wordt, dan is de meerprijs van deze vakantie voor uw eigen kosten. Als de reissom van uw nieuwe vakantie goedkoper wordt, kunt u dit bedrag gebruiken voor een volgende reis, dit bedrag krijgt u terug in de vorm van een voucher. 

Meer informatie over de Versoepelde Omruilgarantie leest u hieronder in de Veelgestelde vragen.

Specifieke vragen over het Coronavirus? Wij raden u aan om de pagina van het RIVM goed in de gaten te houden.

6. Veelgestelde vragen - Algemeen

Q: Waarom annuleert Echt Ierland alle reizen tot eind 2020?
A: Echt Ierland heeft alle reizen geannuleerd met vertrekdatum in 2020. Dit in navolging van het nadrukkelijke advies van het kabinet om niet naar Ierland te reizen. De ontwikkelingen gaan snel en wijzigen van dag tot dag op dit moment. We staan in nauw contact met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de ANVR en mochten adviezen verder worden aangepast dan zullen wij daar opvolging aan geven.

Q: U heeft een vakantie geboekt met vertrek in 2021. Gaat uw vakantie nog door?
A: Dat is uiteraard afhankelijk van de actuele situatie op dat moment. We houden deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zullen indien nodig aanvullende maatregelen nemen.

Q: U heeft een SGR Corona-voucher ontvangen. Hoe kunt u die verzilveren? 
A: U kunt hier alles over lezen op de volgende pagina: Verzilveren van de SGR Corona-voucher ontvangen door Echt Ierland

Q: U heeft een SGR Corona-voucher ontvangen, maar u wilt alsnog uw geld terug. Wat kunt u doen? 
A: U kunt hier alles over lezen op de volgende pagina: Verzoek tot terugbetaling reissom na ontvangst van de SGR Corona-voucher

7. Veelgestelde vragen - SGR Corona-voucher

Lees hier de hele brief voor klanten over de SGR Corona-voucher van het ANVR

Q: Kan Echt Ierland gebruik maken van een voucher in plaats van restitutie van de reissom in geld?
A: Ja dat kan. De SGR Corona-voucher is ontwikkeld door de branchevereniging ANVR. De voucher wordt - gelet op de uitzonderlijke situatie waarin we verkeren - gezien als een passende oplossing: dit wordt erkend door zowel de Europese Commissie als het Ministerie van Economische Zaken. Daarnaast heeft de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meegekeken bij de voorwaarden die aan de SGR Corona-voucher zijn verbonden. Tenslotte biedt de SGR op basis van haar bestuursbesluit dekking voor de vanaf 16 maart jl. uitgegeven Corona-voucher.

Q: Waarom een SGR Corona-voucher?
A: Reisorganisaties hebben nu te maken met annuleringen op grote schaal, terwijl zij voor deze reizen vaak al substantiële betalingen hebben gedaan aan vliegtuigmaatschappijen, hotels, e.d. En er worden nu weinig tot geen boekingen meer gemaakt. Zo raken reisorganisaties snel door hun middelen heen. Als dit nog langer duurt, kunnen reisbedrijven niet meer aan hun verplichtingen voldoen en moeten zij financieel onvermogen aanvragen bij het garantiefonds SGR; en dan zouden ze failliet gaan. Daarom geven reisorganisaties in plaats van geld de SGR Corona-voucher mét SGR-garantie uit. Zo blijft de organisatie bestaan en kunt u met de SGR Corona-voucher later een nieuwe vakantie boeken. 

Q: Wanneer ontvangt u de SGR Corona-voucher? Hoe gaat dit in zijn werk? Wat is de begin- en einddatum?
A: U ontvangt hierover binnen twee weken meer informatie van Echt Ierland. U hoeft hierover geen contact met ons op te nemen, wij zorgen ervoor dat u vanzelf de juiste informatie ontvangt. 

Q: Wat is de waarde van de SGR Corona-voucher? En wat als u een andere reis wilt boeken die duurder/goedkoper is?
A: De waarde van de SGR Corona-voucher is volledig gelijk aan de door u betaalde reissom. De SGR Corona-voucher is één jaar geldig na datum van afgifte. Wordt de reissom van uw nieuwe vakantie duurder? Dan betaalt u zelf het verschil bij. Als de reissom van uw nieuwe vakantie goedkoper wordt, kunt u dit bedrag gebruiken voor een volgende reis, dit bedrag krijgt u terug in de vorm van een voucher.

Q: Hoe lang blijft de SGR Corona-voucher geldig?
A: De SGR Corona-voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte.

Q: En als u de voucher niet wilt?
A: Natuurlijk, weigeren mag. Maar als de reisonderneming failliet gaat voordat u uw geld heeft ontvangen van de geannuleerde reis, dan valt dat niet onder de SGR-garantie en ontvangt u geen geld. Dat willen we voorkomen. En heeft u een SGR Corona-voucher en de reisonderneming gaat failliet, dan krijgt u alsnog uw geld van de SGR Corona-voucher, omdat die onder garantie van SGR valt.

Q: Uw rechtsbijstandverzekering geeft aan dat u de voucher niet aan hoeft te nemen. Graag wilt u dus geld terug voor uw annulering.  
A: Er zijn bijzondere situaties denkbaar waarin het niet redelijk is om partijen te houden aan afspraken uit een overeenkomst. Indien de omstandigheden zodanig uitzonderlijk zijn, kan dit zelfs bepalingen uit de wet opzij zetten. De Coronacrisis, de onvoorziene ontwikkelingen en de impact daarvan betreffen een dergelijke uitzonderlijke situatie. Dit is ook de reden dat overheden en toezichthouders in Europa, Nederland en andere landen wereldwijd de uitgifte van een SGR Corona-voucher steunen. De SGR Corona-voucher is in deze crisis een tijdelijke oplossing, die een redelijk en gerechtvaardigd evenwicht biedt tussen de belangen van consumenten en reisorganisaties. De SGR Corona-voucher ontzegt u ook geen eventueel recht op geld terug; indien u de voucher niet binnen een jaar na uitgifte heeft kunnen of willen inwisselen, staat het u vrij om alsnog restitutie in geld te verzoeken. Maar uiteraard hopen wij dat u met de voucher op korte termijn een mooie reis naar Ierland bij ons boekt.

Q: Worden de boekingskosten nu wel of niet verrekend in de SGR Corona-voucher?
A: We hebben besloten om alle kosten die u gemaakt heeft te vergoeden in de vorm van een SGR Corona-voucher. Dus ook de door u gemaakte boekingskosten worden verrekend via de SGR Corona-voucher.

Q: Geldt de SGR Corona-voucher ook voor city trips, wandelvakanties, ferry-overtochten?
A: De SGR Corona-voucher is geldig voor alle bij Echt Ierland geboekte vakanties. Heeft u een Echt Ierland reis geboekt, dan krijgt u een SGR Corona-voucher die voor een toekomstige Echt Ierland reis gebruikt kan worden.

Q: Is de SGR Corona-voucher persoonsgebonden? Of mag deze ook overgedragen worden?
A: De SGR Corona-voucher is persoonsgebonden, u mag deze niet overdragen naar iemand anders. Deze is gekoppeld aan de hoofdboeker. 

Q: Heeft de geldigheid betrekking op de boekingsdatum of de vertrekdatum van de nieuwe reis?
A: U heeft een jaar de tijd om een nieuwe reis te boeken. De nieuwe vertrekdatum mag dus ook ná de geldigheid van de SGR Corona-voucher zijn, zolang de boeking maar binnen een jaar na uitgifte is gedaan.

Q: U heeft op diverse websites en op EchtIerland.nl gelezen over een SGR Corona-voucher, kunt u daar gebruik van maken?
A: Als u uw reis bij Echt Ierland heeft geboekt en uw reis is door Echt Ierland geannuleerd, kunt u gebruik maken van de SGR Corona-voucher.

Q: Mag u de SGR Corona-voucher gebruiken om meerdere vakanties te boeken? Dus het bedrag spreiden over meer vakanties?
A: Dit is mogelijk. Als u na de eerste boeking nog voldoende saldo op de SGR Corona-voucher overhoudt, dan kunt u dit inzetten voor een volgende vakantie met vertrekdatum in 2021.  

Q: Kunt u de Versoepelde Omruilgarantie en de SGR Corona-voucher combineren? 
A: Nee dit kan niet. De SGR Corona-voucher is enkel van toepassing op door Echt Ierland geannuleerde reizen tot en met 31 oktober 2020. De Versoepelde Omruilgarantie is van toepassing voor iedereen die op vakantie gaat na 31 oktober 2020 en twijfelt om te gaan. Onze gasten kunnen hiermee hun vertrekdatum of reisgezelschap aanpassen.  

Q: Kunt u alvast een boeking maken voor 2021?
A: Zodra u de SGR Corona-voucher ontvangen heeft, kunt u in principe al een voorboeking maken voor volgend jaar. De vluchten kunnen echter pas 11 maanden van tevoren (op basis van terugreisdatum) geboekt worden.

Q: U heeft nog geen SGR Corona-voucher ontvangen, kunt u wel al een boeking maken voor uw uitgestelde reis voor later dit jaar?
A: Fijn dat u alvast een boeking wilt maken! We vragen u nog even geduld te hebben totdat u de SGR Corona-voucher van ons ontvangt. U zult deze binnen circa 2 weken van ons ontvangen.

8. Veelgestelde vragen - Omruilgarantie

Q: U wilt gebruik maken van de Versoepelde Omruilgarantie. Wat betekent dit voor uw betalingsverplichting?
A: Na iedere boeking die u doet, vragen wij een aanbetaling van 15% van de reissom. Deze aanbetaling vragen wij u om direct te voldoen. Als u gebruik wilt maken van de omruilgarantie blijft deze verplichting staan, ook als de reis naar later in het jaar omgeboekt wordt. Het restantbedrag dient uiterlijk 6 weken voor vertrek te zijn voldaan. Wordt de vakantie omgeboekt naar een datum binnen 6 weken voor vertrek? Dan dient de betaling direct betaald te worden. Als u uw vakantie omboekt naar later in het jaar, verschuift deze betalingsverplichting dus mee. Het restantbedrag dient in dit geval 6 weken voor de nieuwe vertrekdatum te zijn voldaan.  

Voorbeeld: Oorspronkelijke vertrekdatum was 1 juli 2020. De betalingsverplichting voor de totale reissom ligt dan uiterlijk 20 mei 2020. De vakantie wordt via de omruilgarantie omgeboekt naar 1 augustus 2020. De nieuwe uiterlijke betaaldatum is dan 20 juni 2020. 

Q: Uw geplande vakantie met vertrekdatum in juli is omgeboekt naar vertrekdatum in augustus 2020. Wat als uw omgeboekte vakantie ook niet door kan gaan vanwege de Coronacrisis?
A: Wij adviseren u uw reis om te boeken naar een later moment in 2020 of 2021. Op dit moment gelden de voorwaarden voor de Versoepelde Omruilgarantie tot 01 december 2020. Dit betekent dat u minimaal 25 euro wijzigingskosten betaalt en akkoord dient te gaan met een eventuele meerprijs van minimaal 10%, lees hiervoor de voorwaarden van de versoepelde omruilgarantie. Indien u wenst om te boeken gaan wij er vanuit dat u akkoord gaat met bovengenoemde voorwaarden. Indien u meer informatie wenst kunt u ons per e-mail contacteren. 

9. Veelgestelde vragen - Annuleren

Q: Echt Ierland heeft uw boeking geannuleerd in de maand maart 2020 vanwege de gevolgen van het coronavirus. Krijgt u nu een SGR Corona-voucher voor de door u betaalde reissom of krijgt u geld terug?  
A: Conform SGR regelgeving zal Echt Ierland uw (aan)betaling minus premies voor reis- en annuleringsverzekeringen vanaf 16 maart aan u vergoeden in de vorm van een SGR Corona-voucher. In deze uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus hebben we te maken met een overmachtssituatie. We hebben hiervoor een uitzonderlijke oplossing gevonden in de vorm van de SGR Corona-voucher. Deze branche brede oplossing wordt ondersteund door brancheverenging ANVR. De voucherwaarde is gelijk aan de door u betaalde reissom en is één jaar geldig. U ontvangt de voucher binnen twee weken van ons, met daarbij alle informatie die u nodig hebt om een nieuwe boeking te maken.  

Q: U heeft een vakantie geboekt en de luchtmaartmaatschappij naar Ierland vliegt nog wel? Kunt u nu annuleren?
A: Alle reizen tot en met 31 oktober 2020 worden door Echt Ierland geannuleerd. Als u uw vakantie heeft geboekt via Echt Ierland, ontvangt u binnen twee weken een SGR Corona-voucher van Echt Ierland om op een later moment uw reis opnieuw te boeken.

Q: U heeft uw boeking vóór 09 maart 2020 geannuleerd. Wat krijgt u nu terug?
A: Deze annulering heeft plaatsgevonden voordat restricties golden vanuit overheden. Daarom gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden. U krijgt voor deze geannuleerde boeking het door u betaalde bedrag terug, minus annuleringskosten.   

10. Veelgestelde vragen - Betaling

Q: Mag u uw (aan)betaling uitstellen door het Corona-virus?
A: Voor alle boekingen gelden de reguliere voorwaarden en betalingsverplichtingen. Op uw factuur staan de betalingstermijnen en bedragen genoemd. Dit blijft ongewijzigd. Als de reiziger niet tijdig voldoet aan de betalingsregels, mag de reisorganisator de reis annuleren met de daarbij behorende kosten voor de reiziger. Echt Ierland is lid van de SGR, uw betaalde reissom is dus gegarandeerd. Wij willen benadrukken dat u als gast van Echt Ierland in goede handen bent en dat wij alles wat binnen onze macht ligt doen om uw reis door te laten gaan.

Q: U heeft een reis geboekt met vertrek over 6 weken en u heeft nog niet de volledige reissom betaald. Hoe wordt dit nu afgehandeld met de SGR Corona-voucher?
A: Als u een aanbetaling gedaan heeft voor uw vakantie en deze is geannuleerd, dan krijgt u een SGR Corona-voucher ter waarde van het bedrag van de aanbetaling.

Q: Hoe wordt de terugbetaling van een reis- of annuleringsverzekering geregeld?
A: Heeft u een reis- of annuleringsverzekering via Echt Ierland afgesloten, dan wordt de betaalde premie aan u gerestitueerd in de vorm van een SGR Corona-voucher. We nemen dit automatisch voor u mee in het berekenen van het totale bedrag van de SGR Corona-voucher. U hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Q: Is de SGR Corona-voucher geldig bij faillissement van Reisorganisatie Echt Ierland?
A: Ja, de SGR Corona-voucher blijft bij een mogelijk faillissement geldig omdat Reisorganisatie Echt Ierland lid van de SGR is. Als een consument (reiziger) bij financieel onvermogen van een SGR aangesloten organisator aanspraak maakt op de garantie (Corona-voucher) dient naast de SGR Corona-voucher ook de oorspronkelijke (geannuleerde) reisovereenkomst overlegd te worden en het betalingsbewijs, conform de garantieregeling van SGR.

Q: Bent u uw geld kwijt als reisorganisatie Echt Ierland failliet gaat door de Corona-crisis?
A: We beseffen goed dat er onzekerheid is over de financiële gezondheid van reisorganisaties in Nederland als gevolg van de Corona-crisis. Echt Ierland bestaat al bijna 10 jaar en is financieel gezond genoeg om deze crisis te overleven. Daarnaast zijn wij, om u als gast te beschermen, lid van de SGR en het Calamiteitenfonds.

SGR: Garantie op uw geboekte vakantie
Uw betaling is daarom in goede handen, daar staat de SGR garant voor. Komen wij, waar geen aanleiding voor is, in financiële problemen; geen zorgen! Zelfs als wij mogelijk failliet zouden gaan, wordt uw reis gewoon uitgevoerd of terugbetaald. Ook de Corona-voucher is gedekt door de SGR.

Brancheorganisatie ANVR

Donderdag 4 juni jl. is Aquaterra Travel B.V. officieel benoemd tot lid van brancheorganisatie ANVR. Naast het vertegenwoordigen en verenigen van de reisbranche, biedt zij de Nederlandse consument garantie bij het boeken van haar reis. Aquaterra Travel B.V. is al geruime tijd lid van de SGR en Calamiteitenfonds en vanaf heden ook lid van de ANVR. Gegarandeerd onbezorgd op vakantie!

Echt Ierland houdt de ontwikkelingen goed in de gaten. Kijk regelmatig op deze pagina of er zaken zijn gewijzigd. Bedankt voor uw medewerking.

Kennelijke fouten en/of vergissingen binden ons niet, noch is Echt Ierland verantwoordelijk voor de gevolgen die hieruit kunnen voortvloeien.

Volg ons op Facebook of Instagram en schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we je nog steeds kunnen inspireren over het prachtige Ierland. Ook houden wij je op hoogte over al het nieuws rondom Covid-19 in Ierland.