Hill of Tara bezoeken: UNESCO-erfgoed!

Een stukje geschiedenis in noordoost Ierland

De Hill of Tara (Heuvel van Tara) is een archeologische vindplaats in Ierland, gelegen tussen Navan en Dunshaughlin in county Meath. Gelegen op 30 kilometer ten noordwesten van het huidige Dublin, is de heuvel van Tara niet meer dan 155 meter hoog. Naast de opvallende groene heuvels die ooit dominante ringforten waren, schuilt er een rijke geschiedenis achter deze bijzondere plek. Zo was het de zetel van de Hoge Koning van Ierland en het belangrijkste centrum van politieke en religieuze macht. De heuvel van Tara is altijd een constante plaats van aanbidding, koningschap en spiritualiteit gebleven. Tegenwoordig is de heuvel van Tara een UNESCO-erfgoed, met verschillende oude monumenten die ons herinneren aan de gebeurtenissen en verhalen die plaatsvonden op deze oude heuvel. Geniet op deze plek te midden van de Boyne Valley van een prachtig uitzicht over het platteland van Ierland en laat de magie en het mysterie over je heen komen.    

De geschiedenis van Tara

St. Patrick’s beeld Hill of Tara

De kolonisatie in 1972 voor Christus door Fir Bolgs, een groep slaven die ontsnapte uit Griekenland, maakte Tara één van de vijf kolonies van Ierland. De afgelopen 4000 jaar is Ierland door bijna elke kolonie of land op het westelijk halfrond binnengevallen. De Vikingen, de Noormannen, de Engelsen, de Schotten, de Fransen, de Spanjaarden en de Romeinen om er maar een paar te noemen. Elk gevecht eindigde met controle over Tara en de heerschappij van Ierland. Daarnaast werd Tara gezien als woonplaats van de goden en een toegang tot de wereld van eeuwige vreugde. De aankomst van St. Patrick op de heilige heuvel in 432 na Chr. gaf Tara de bekendheid die zij verdiende.

Oude monumenten op de heuvel van Tara

Op en rondom de heuvel van Tara vind je zo’n 30 monumenten, zoals stenen, grafheuvels en ronde terpen. De start van de bouw begon vanaf ongeveer 2.500 voor Chr. en eindigde rond 400 na Chr., bij aanvang van het christendom in Ierland. Wij nemen je mee naar de drie bekendste monumenten.

  • Lia Fáil (Stone of Destiny)

Toen in 1896 voor Christus de stam Tuatha de Danann de slag om Moyture won, brachten ze vier geschenken mee naar Tara. De Lia Fail (Stone of Destiny), de speer van Lugh, het zwaard van Nuadu en de ketel van Dagda. Achter elk geschenk zit een imposante geschiedenis, vooral die van de Lia Fail. De steen is het mystieke middelpunt van Ierland waar de hoge koning heerste. Bij elke huldiging van de nieuwe koning brulde de steen en ging de koning een ritueel huwelijk aan met de godin van soevereiniteit voordat hij kon regeren. Vandaag de dag staat de 4000 jaar oude Stone of Destiny nog steeds op de heuvel van Tara.

  • St. Patrick’s beeld en kerk

De Romeinse heilige St. Patrick bezocht in 432 de heuvel van Tara voor de confrontatie met de heidense koning Laoghaire. Een legende zegt dat Patrick een klaver plukte van de met gras begroeide heuvel van Tara en gebruikte hij de drie bladeren van de klaver om de paradox van de kerk van de Heilige Drie-eenheid te verklaren: de vereniging van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest in één. Het was een vreemdeling die koning Laoghaire overtuigde St. Patrick zijn zendelingswerk te laten voortzetten en het christendom over heel Ierland te verspreiden. Naast het heidense Ierland bekeren tot het christendom, maakte hij het geloof populairder en integreerde het zorgvuldig met wat hij kende van de Keltische mythologie en de Ierse overlevering, zodat het gemakkelijker werd aangepast. Tegenwoordig is het standbeeld van St. Patrick het eerste monument dat je ziet, en daarachter een kerk, zodra je de poort van de Hill of Tara binnengaat.

  • Dumha na nGiall (De heuvel van gijzelaars)

Het oudste monument op de Hill of Tara is Dumha na nGiall, beter bekend als de Heuvel van de Gijzelaars. Dit Neolithisch passagegraf was voor de makers de toegang tot het hiernamaals. Net als veel van de andere doorgangsgraven die dateren uit 3500 voor Christus, zorgt de uitlijning ervoor dat de ochtendzon twee keer per jaar tijdens de zonnewende door de gang schijnt om de interne kamer volledig te verlichten. Tijdens opgravingen in 1955 en 1959 werden meer dan 200 gecremeerde of ingeslagen graven gevonden.

Hill of Tara bezoeken tijdens jouw Ierland vakantie? 

De heuvel van Tara is het hele jaar door gratis te bezoeken waar je een audiovisuele show kunt zien in het bezoekerscentrum. Rondleidingen met gids zijn op aanvraag beschikbaar. Staat het bezoeken van de Hill of Tara na het lezen van deze blog hoog op jouw lijstje? Combineer een bezoek aan de levendige stad Dublin met een kijkje bij de Hill of Tara tijdens jouw 15-daagse fly & drive Authentiek Ierland. Of vraag een adviesgesprek aan en bespreek deze en al jouw andere wensen met één van onze reisspecialisten.