Het verhaal achter de Jameson Distillery

De best verkochte whiskey ter wereld!

De Jameson Distillery vertelt het verhaal achter de best verkochte Ierse whiskey ter wereld! Benieuwd naar de oorsprong van deze eeuwenoude distilleerderij en wat er vandaag de dag te doen is? We vertellen het je graag!  

Hoe het ooit begon

De Jameson Distillery vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw. In die tijd was Dublin het centrum van de Ierse whiskey productie. De Ierse hoofdstad was de thuisbasis van grote distilleerderijen als 'Powers' en 'Teelings'. In 1786 werd John Jameson manager in een distilleerderij aan de Bow Street. Hij kocht het bedrijf in 1805 op en een aantal jaar later noemde hij het de 'John Jameson and Son Irish Whiskey Company.' De Jameson Distillery was geboren! In mum van tijd werd de Jameson Whiskey wereldwijd nummer één. De Jameson Distillery produceerde in die tijd per jaar één miljoen gallons. Om de productie hoog te houden werd de distilleerderij een aantal keer flink uitgebreid. Aan het einde van de 19e eeuw had het zelfs ondergrondse opslagfaciliteiten. Hierdoor werd de Jameson Distillery ook wel 'a city within a city' genoemd. In 1975 verhuisde het bedrijf naar Midleton, in county Cork. 

Jameson distillery, Echt Ierland

Het hart van de Jameson Distillery in Dublin raakte in verval, maar werd in de jaren 90 volledig opgeknapt met het doel er een bezoekerscentrum en museum van te maken. Tot op de dag van vandaag is het mogelijk om een rondleiding in deze eeuwenoude distilleerderij te volgen. De 'Bow Street Experience' duurt 40 minuten en neemt je mee naar de historie van de brouwerij, het ontstaan van whiskey en het distilleerproces van deze drank. Aansluitend geniet je natuurlijk van een heerlijke whiskeyproeverij! Daarnaast worden er ook Whiskey Blending Masterclasses, Whiskey Cocktail Making Classes, Secret Whiskey Tastings en de Cask Draw Experience aangeboden. 

Jameson Distillery bezoeken

Wanneer je de Jameson Distillery wil bezoeken is het aan te raden om vooraf tickets te reserveren. Volwassenen betalen 18 euro per persoon en kinderen tot 17 jaar betalen 9 euro per persoon. 

Nog geen genoeg gekregen van de Ierse whiskey? In de distilleerderij in Midleton zijn ook verschillende rondleidingen te volgen. Onder andere de Jameson Experience Tour & Premium Whiskey Tasting, the Distiller's Apprentice Tour en een Premium Whiskey Tasting. 

Meer zien van de Ierse hoofdstad? Ga op stedentrip naar Dublin en ontdek de mooiste bezienswaardigheden!