Wat jij moet weten over Ierse Whiskey

Hét nieuwe tijdperk voor whiskey is aangebroken!

Ierse whiskey was ooit de populairste sterke drank ter wereld, met name gedurende de 19e eeuw. Dublin stond in die tijd bekend als de whiskeyhoofdstad van de wereld. Helaas maakte een lange periode van tegenslagen een enorme impact op de Ierse whiskeyindustrie. Na de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog en de Burgeroorlog belemmerde een handelsembargo het exporteren naar landen van Groot-Brittannië. In de jaren 20 speelde de Drooglegging van de Verenigde Staten en niet lang daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit.

In 1890 waren ruim 30 distilleerderijen werkzaam, maar binnen een paar decennia waren bijna alle distilleerderijen verdwenen. In de jaren 60 waren slechts een handvol distilleerderijen werkzaam die samen verenigden tot de Irish Distillers Group. Dit heeft de Ierse whiskey industrie gered.

Tegenwoordig is de Ierse whiskey de snelst groeiende sterke drank categorie ter wereld! Terwijl slechts 4 gecertificeerde distilleerderijen werkzaam waren in 2013, stond binnen 7 jaar de teller op 31 distilleerderijen. Door de alsmaar groeiende populariteit van deze sterke drank is het nieuwe tijdperk aangebroken. Hét ideale moment om meer te leren over Ierse whiskey!

Whiskey, Echt Ierland

Whiskey of whisky... Wat is het verschil?

Wanneer je wel eens whiskey drinkt ben je vast wel het de verschillende soorten spelling tegengekomen. Maar wat is het verschil tussen deze sterke dranken? Het verschil in de spelling verraadt waar de whiskey vandaan komt. Zie je het woord “whiskey”? Dan weet je dat het gaat om Ierse whiskey. Bij het woord “whisky” gaat het om de Schotse variant.

De identiteit van de Ierse whiskey

Niet alleen de spelling bepaalt het verschil tussen een whiskey en whisky. Er zit wel degelijk een verschil tussen waarop de Ieren hun whiskey maken in vergelijking met de rest van de wereld.

Om te kwalificeren als Ierse whiskey moet de sterke drank volgens de wet minimaal 3 jaar rijpen op Iers grondgebied in een vat. Een traditionele Ierse whiskey heeft geen rook of turfsmaak omdat de Ieren hun mout niet drogen boven turfvuur. Daarbij duurt het distilleerproces langer dan gemiddeld. In Ierland wordt de gemiddelde whiskey 3 keer gedistilleerd terwijl de Schotten niet meer dan 2 keer distilleren.

De reden waarom de Ieren hun whiskey 3 keer distilleren heeft te maken met hun recept. In de 18e eeuw begon de Ierse overheid met het heffen van belasting op mout, terwijl de gerstkorrels zelf niet belast werden. Om belasting te omzeilen ontwikkelde de Ieren een unieke manier van destilleren. Omdat de suikers in ongemoute gerst moeilijk om te zetten zijn in alcohol, duurt het proces langer dan normaal. Wordt er geen gebruik gemaakt van de hele gerstkorrels? Dan is het distilleerproces ook maar 2 keer in plaats van 3 keer.

Populairste Ierse whiskeysoorten

Single Malt Irish

De gemiddelde Ierse whiskey is gemaakt van een mix van gemoute gerst en gerstkorrels maar deze whiskeysoort is een uitzondering. Bij Single Malt Irish wordt alleen mout gebruikt en deze wordt slechts 2 keer gedistilleerd. Deze whiskey is afkomstig van één distilleerderij en wordt niet gemengd met whiskeys uit andere distilleerderijen. Hierbij geldt wel de Ierse norm van 3 jaar rijpen. Door het gebruik van 100% mout is de smaak wat ruiger dan andere whiskeysoorten.

Aanraders:

  • Bushmills Original - Een zachte en milde whiskey uit Ierland met een krachtige afdronk. In 2008 vierde Bushmills Irish Whiskey zijn 400ste van zijn originele vergunning om te kunnen distilleren. Ook in varianten beschikbaar die 10, 16 en 21 jaar gerijpt zijn.
  • Connemara Peated Single Malt - Enige Ierse whiskey dat gemaakt is met geturfd mout met een toegankelijke rokerige smaak. Het recept van deze verfijnde whiskey is gebaseerd op de 18e eeuwse kunst van het turven van mout. Ook beschikbaar in 12-jarige rijping en distilleerder editie.

Single Grain Irish

Net als bij single malt, is single grain afkomstig van één distilleerderij en wordt niet gemengd met whiskeys uit andere disitlleerderijen. Single grain whiskey bestaat uit een combinatie van gemoute gerst en een ander gemoute of ongemoute graansoort. De meest voorkomende graansoorten die gebruikt worden in single grain wiskey zijn tarwe, rogge of mais.

Aanraders:

  • Kilbeggan Single Grain - Kilbeggan wordt gemaakt in 's werelds oudste, werkende whiskey distilleerderij. De distilleerderij werd in 1757 opgericht en na een sluitingsperiode van 54 jaar werd de originele distilleerderij weer geopend in 2007. Deze zeer milde en zoete whiskey wordt 4 jaar gerijpt en is ideaal voor beginners.
  • Teeling Single Grain - Een kruidige en fruitige whiskey dat bekroond is als de “Best grain whiskey” op de World Whiskey Awards in 2014. Omdat de rijping plaatsvindt in wijnvaten, zorgt dit voor de fruitige ondertonen.

Irish Blend

De betekenis van Irish blend kun je eigenlijk al afleiden uit de naam. Deze whiskeysoort is een samenstelling van verschillende whiskeysoorten die uit meerdere distileerderijen kunnen komen. Een blended whiskey wordt gemixt op basis van smaak tonen die elkaar complimenteren. 

Aandraders:

  • Jameson - Verreweg de meest populaire Ierse whiskey’s  is Jameson, wat ook alle tegenslagen van de whiskeyindustrie heeft doorstaan. Jameson bestaat uit een combinatie van “single pot still Irish” en “single grain Irish” whiskey. De veelzijdige smaak bestaat uit tonen van kruiden, noten, vanille en een hint van zoete sherry. Doordat deze whiskey een rijpingsperiode van 3 jaar heeft, is deze whiskey een ideale keuze voor beginners.
  • Tullamore Dew - Wat Tullamore Dew onderscheidt van andere Ierse whiskey’s is de zachte en toegankelijke smaak. De combinatie van single pot, single grain en pot still whiskey zorgt voor het zachte en complexe karakter van de whiskey.

Single pot still Irish

Deze whiskeysoort wordt gemaakt van een mix van gemoute en ongemoute gerst, wat op het eerste gezicht redelijk lijkt op single grain whiskey. Wat single pot still Irish whiskey anders maakt is dat het gehele distillatieproces inéén pot plaatsvindt. Deze whiskey is afkomstig van één distilleerderij en wordt niet gemengd met whiskeys uit andere distilleerderijen.

Aanraders:

  • Redbreast - ’s Werelds meest populaire single pot still Irish whiskey is Redbreast. Deze whiskeysoort wordt minimal 12 jaar gerijpt, maar is ook beschikbaar in 15 en 21-jarige rijping. De harmonieuze balans van kruiden, fruit, sherry en geroosterde noten zorgen voor een prachtige smaakcombinatie.
  • Mitchel & Son Green Spot - De naam “Green Spot” heeft de whiskey te danken aan hoe de whiskeyvaten gemarkeerd worden. De verschillende leeftijden van rijpen worden aangeduid met een gekleurde stip. Deze whiskeysoort wordt 7 tot 10 jaar gerijpt in sherry- en bourbonvaten. Ook is Green Spot verkozen als “Best of Best” door Whiskey magazine.

Heb jij spontaan zin in het proberen van deze geweldige whiskey’s? Misschien is het beste van twee werelden iets voor jou. Lees in onze blog hoe jij heerlijke Irish Coffee maakt!