St. Patrick’s Day

Vier de nationale feestdag van Ierland met ons mee

Ierland, 17 maart en de kleur groen. Het zijn cruciale elementen van St. Patrick's Day, de nationale feestdag van Ierland. Op deze dag vind je wereldwijd in het groen geklede, feestvierende mensen. Maar waar komt St. Patrick’s Day oorspronkelijk vandaan? Hoe en waar wordt het gevierd? Wij nemen je mee naar de oorsprong van deze feestdag en geven je tips om het mee te vieren in Ierland!

Wat is St. Patrick's Day?

St. Patrick's Day, Ierland

De nationale feestdag van Ierland, dat is St. Patrick's Day. Op 17 maart wordt ieder jaar het leven van Sint-Patricius herdacht. Deze herdenking is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een groot feest en een uiting van de Ierse identiteit. Niet alleen in Ierland, maar ook in Noord-Ierland, het Caribische eiland Montserrat en de provincies Newfoundland en Labrador in Canada is St. Patrick's Day een officiële feestdag. Tegenwoordig vieren we het wereldwijd: de grootste parade vindt plaats in New York. Ook in andere delen van de Verenigde Staten, Australië en Europa wordt St. Patrick's Day uitbundig gevierd. 

Hoe en waar vier je St. Patrick's Day?

St. Patrick's Day, Ierland

St. Patrick's Day vier je in het groen! Een typische St. Patrick's Day-outfit bestaat uit een groen kostuum, een oranje baard en een hoge hoed. De Ieren vieren St. Patrick's Day vier dagen lang: door heel het land is er van alles te beleven. Zo wordt in Dublin sinds 1996 het 'St. Patrick's Festival' georganiseerd. Gedurende dit vijfdaagse festival vinden er verschillende evenementen plaats in de Ierse hoofdstad. Van openluchtconcerten tot straattheater en van vuurwerk tot de populaire 'St. Patrick's Festival Parade': St. Patrick’s Day Dublin vieren ze heel uitgebreid! 

In Noord-Ierland vindt het 'Home of Saint Patrick Festival' plaats. In de stad Armagh, die Saint Patrick zelf zijn 'geliefde heuvel' noemt en waar hij zijn eerste kerk stichtte, staat zijn leven centraal. Tijdens dit levendige en gevarieerde festival zijn er allerlei activiteiten gericht op cultuur, muziek, zang en dans.

Fun facts:

  • Tijdens St. Patrick's Day worden zo'n 13 miljoen Guinness biertjes gedronken! Ter vergelijking: op een willekeurige dag zijn dat er ongeveer 5,5 miljoen. 
  • Door de jaren heen zijn wereldwijd al verschillende gebouwen groen gekleurd voor St. Patrick's Day, waaronder het Colosseum in Rome, het Christusbeeld in Rio de Janeiro en de Chicago River in Chicago. 
  • Oorspronkelijk hoort de kleur groen helemaal niet bij Saint Patrick. De heilige werd juist geassocieerd met de kleur blauw. Waarom het uiteindelijk toch de kleur groen geworden is? Groen hoort bij het Ierse eiland. De bijnaam van Ierland is niet voor niets: 'het smaragdgroene eiland.'  
  • De kortste St. Patrick's Day parade wordt gehouden in het Ierse dorpje Dripsey. Deze parade vindt plaats tussen twee pubs en is nog geen 100 meter lang. 

Reisverslagen van onze gasten tijdens St. Patrick's Day

Deze spontane groep vrienden vierden St. Patricksday tijdens een 4-daagse stedentrip Dublin. Lees het reisverslag van acht jongens in Dublin tijdens Saint Patricks Day

Nu je weet wanneer St. Patrick's Day is en hoe je dit het beste kunt vieren, is het tijd om te kijken hoe jij deze feestdag in Ierland kunt beleven. Boek bijvoorbeeld een stedentrip naar Dublin of onze 9-daagse Fly & Drive Adembenemend Ierland om deze feestdag ook in Noord-Ierland te beleven!

Waar vier jij St. Patrick's Day?

De leukste plekken om St. Patrick's Day te vieren in Nederland hebben wij voor je op een rij gezet. 

> Lees de blog: St. Patrick's Day vieren in Nederland

St. Patrick's Day Quiz

Wat weet jij van deze nationale feestdag? Maak de quiz!

> Naar de quiz