Killarney National Park

4 stops die je hier moet maken

In het zuidwesten van Ierland, in County Kerry, ligt het Killarney National Park. In het 10.236 hectare grootte park vind je een combinatie van bergen, meren, bossen en watervallen. Het bergachtige land omvat de MacGillycuddy’s Reeks, de hoogste bergketen in Ierland, met een hoogte van meer dan 1000 meter.

Het park staat tevens bekend om de Killarney Lakes. Naast de prachtige flora, heeft Killarney National Park ook de nodige fauna te bieden. Zo leeft de laatste natuurlijke groep edelherten van Ierland in dit park. Lees snel verder voor alle hoogtepunten van dit nationaal park.

Ladies View

Killarney National Park, Ladies View, Echt Ierland

Op de weg tussen Kenmare en Killarney ligt de Ladies View. Dit uitkijkpunt heeft een schitterend uitzicht op Upper Lake en de omringende natuur. Deze bezienswaardigheid heeft haar naam te danken aan een bezoek van koningin Victoria en Prince Albert aan Ierland in 1861.

De hofdames van koningin Victoria bezochten deze plek en waren zo onder de indruk van het uitzicht dat het naar hen is vernoemd. Bij dit uitzicht punt zit een café met dakterras, waar je uitkijkt over de vallei.

Muckross House and Gardens

Muckross House and Gardens, Killarney National Park, Echt Ierland

Het landgoed Muckross dateert uit de 17e eeuw en ligt aan de oostelijke oever van Muckross Lake. In 1843 werd Muckross House afgebouwd en profiteert het van de prachtige uitzichten over het meer. Het landgoed heeft meerdere eigenaren gehad; onder andere Lord Ardilaun, achterkleinzoon van de beroemde Dublinse bierbrouwer. In 1932 werd het Muckross Estate staatseigendom en daarmee werd het landgoed het eerste nationale park van Ierland.

Het is alleen mogelijk om Muckross House te bezoeken met een officiële rondleiding waarbij een gids je alle historische details vertelt. Ook de moeite waard om te bekijken is de oude ruïne van Muckross Abbey. Dit bouwwerk uit 1448 was ooit een prachtige abdij, maar staat er tegenwoordig verlaten bij. Desalniettemin is het een mooie plek waar je rustig van de omgeving kan genieten.

Ross Castle

Ross Castle, Killarney National Park, Echt Ierland

Aan de oever van Lough Leane is het 15e eeuwse Ross Castle gelegen. Dit stenen torenhuis was een van de laatste Gaelische bolwerken in Ierland. Het werd in 1970 aan de Republiek Ierland geschonken door John en Mary McShain. Na een periode van restauratie is het in 1990 weer opengesteld voor publiek.

Het kasteel is makkelijk toegankelijk via wandel- en fietsroutes. Vanaf het centrum van Killarney is het ruim een half uur lopen naar Ross Castle, waarbij je onderweg van de omringende natuur kunt genieten. Vanaf het kasteel kun je ook een boottocht maken naar Inishfallen Island. Op dit kleine eilandje, te midden van Lough Leane, staat nog een oude kerkruïne.   

Torc Waterfall

Torc Waterfall, Killarney National Park, Echt Ierland

Torc Waterfall is ruim 20 meter hoog en is op zijn best na een zware regenval. Van onderen is het watergeweld al een indrukwekkend gezicht, maar ook bovenop de waterval geeft het een spectaculair uitzicht. Aan de linkerkant van de waterval kun je de treden beklimmen naar het uitkijkpunt over de meren.

In de omgeving van Torc Waterfall zijn een aantal wandeltochten uitgezet van verschillende lengtes. Torc Waterfall heeft zijn naam te danken aan de Ierse vertaling van everzwijn en de legendes over wilde zwijnen in dat gebied.

Benieuwd geworden naar dit prachtige nationaal park? Tijdens onze 15-daagse fly & drive Authentiek Ierland verblijf je in Killarney en heb je genoeg tijd om het nationaal park te ontdekken. Boek je vóór 31 maart 2020? Dan krijg je €100 korting op deze boeking!