5 Ierse schrijvers die je moet kennen!

Ken jij een van de schrijvers al?

Het beeldschone Ierland is een geweldige bron van inspiratie. Vanuit de hele wereld komen mensen groene heuvels, meren, inspirerende steden en het culturele erfgoed bewonderen. Maar Ierlands eigen volk is ook geïnspireerd geraakt door de schoonheden die het land te bieden heeft. Wij hebben een paar Ierse schrijvers uitgelicht!

Oscar Wilde

De charismatische Oscar Wilde werd in 1854 in Dublin geboren, en was in zijn tijd een echte beroemdheid. Met zijn lange haren, uitgelezen taalgebruik en uniek gevoel voor mode werd deze schrijver ook vaak bestempeld als een dandy. In zijn leven heeft Wilde veel met zijn homoseksualiteit gekampt, waardoor hij ook gevangengenomen werd voor twee jaar.

In eerste instantie had Wilde zijn beroemdheid vooral te danken aan zijn geweldige toneelstukken en gedichten. Toch is Oscar Wilde tegenwoordig bekend om zijn gotische roman “The picture of Dorian Gray”. 

C.S. Lewis

In 1898 werd Clive Staples Lewis, beter bekend als C.S. Lewis, geboren in Belfast. Klinkt deze naam bekend in de oren? Dat zou goed kunnen, want deze schrijver heeft de wereldberoemde “Kronieken van Narnia” geschreven. Met over 100 miljoen verkochte exemplaren, en een verfilming, is dit C.S. Lewis zijn grootste succes.

De Ierse natuur is een geweldige inspiratiebron, en daar weet C.S. Lewis alles van. Hij beweerde namelijk ook dat het landschap bij de Mourne Mountains hem bij het schrijven heeft geholpen.

Mourne Mountains, Noord-Ierland

 

Bram Stoker

In Clontarf, Dublin, werd in 1847 de schrijver Bram Stoker geboren. Misschien herken je zijn naam niet meteen, maar je kent sowieso zijn meesterwerk. Deze schrijver heeft namelijk het wereldberoemde verhaal over “Dracula” geschreven, dat ondertussen al tientallen keren verfilmd is. Hoewel deze Stoker in zijn tijd beter bekend stond als de persoonlijke assistent van de acteur Henry Irving en als manager van een theater, staat hij nu bekend als een echte grondlegger van het horrorgenre.

Roddy Doyle

In Dublin werd in 1958 de schrijver Roddy Doyle geboren. Deze schrijver is onder de Ieren vooral bekend door zijn luchtige en typisch Ierse schrijfstijl. Zijn werken gaan vooral over de werkende klasse in Dublin op een humorvolle manier, met een serieuze ondertoon. Wil jij het leven in Ierland beter leren kennen? Dan zijn de boeken van Roddy Doyle een geweldig begin! Wij raden vooral de “Barrytown trilogie” aan.

James Joyce

James Joyce werd in 1882 in Dublin geboren en wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke schrijvers uit de Ierse geschiedenis. Hoewel Joyce zijn werk moeilijk toegankelijk is door zijn oude taalvormen en revolutionair taalgebruik, wordt zijn werk wereldwijd geprezen. Deze schrijver heeft in zijn leven veel geschreven, maar verreweg zijn meest populaire boeken zijn “Ulysses” en “Finnegans wake”.

Wil jij dezelfde inspiratie opdoen als deze geweldige schrijvers? Bezoek de mooiste plekjes in Ierland tijdens een van onze Fly & Drives.

Wil jij jouw perfecte reis naar Ierland samenstellen met één van onze Ierland-specialisten? Vertel het onze reisspecialisten!