Deze blockbusters zijn gefilmd in Ierland

Ben jij al eens op een van deze filmlocaties geweest?

Van dramatische kliffen tot het rustige platteland, het groene eiland heeft ook de harten van regisseurs weten te overwinnen. Al jarenlang straalt het adembenemende Ierland op het witte doek. Onze favoriete blockbusters die in Ierland gefilmd zijn lichten wij hier uit. Wie weet heb je Ierland toch vaker in films langs zien komen dan gedacht!

Harry Potter & the Half Blood Prince (2009)

Echt Ierland, Cliffs of Moher, Rondreis ierland

Vele mensen denken dat de Harry Potter films alleen in Engeland opgenomen werden, maar in werkelijkheid werden buitenlandse filmlocaties vaak gebruikt tijdens het filmen. Dit is ook het geval in ‘Harry Potter & the Half Blood Prince’, waarin Harry op zoektocht naar ‘gruzielementen’ is. Wanneer Harry Potter door professor Perkamentus mee op pad wordt genomen, kun je de dramatische Cliffs of Moher op de achtergrond spotten.

Voor de echte Ierland-kenners zit een zogenaamde ‘easter egg’ verstopt in deze scène. Wie Skellig Michael ooit heeft bezocht is misschien opgevallen dat naast Little Skellig nog een rots uit het water steekt. Deze kleine rots heet ‘Lemon rock’, en met de hulp van montagewerk is deze rots in het water gemonteerd bij de Cliffs of Moher.

Star Wars – The rise of Skywalker (2019)

Skellig Ring, Echt Ierland

De Star Wars franchise heeft niet alleen in hun laatste film, maar ook in andere films gebruik gemaakt van indrukwekkende Ierse filmlocaties. De meest iconische locatie die tijdens de filmreeks vaker terugkeert is Skellig Michael. In de films staat deze locatie beter bekend als Ahch-to. In de film ‘Star Wars – The Last Jedi’ diende deze locatie als schuilplaats van Luke Skywalker. Deze locatie heeft weer een terugkeer heeft gemaakt in de laatst uitgekomen Star Wars film, en dit liet natuurlijk de populariteit van het rotsachtige eiland groeien.

Of je nu een uitstapje als Star Wars-fan of als Ierland-liefhebber naar Skellig Micheal doet, een ding is zeker: het is geweldig. Niet alleen is het een prachtig fenomeen om te bewonderen vanaf de kust, maar het eiland zelf ontdekken is nog beter. Dit rotsachtige eiland is een UNESCO World Heritage Site, waardoor slechts 180 mensen per dag het eiland mogen bezoeken. Als je geïnteresseerd bent deze bezienswaardigheid te bezoeken is het belangrijk om vroeg van tevoren boottickets te boeken.

Ps. I love you (2007)

Echt Ierland, Wicklow Mountains, Rondreis ierland

Van pubs tot prachtige natuurgebieden, tijdens deze film ontdekt Holly verschillende hoogtepunten van Ierland. Tijdens deze film gaat Holly op reis met gezelschap en begint in het bruisende Dublin. De reizigers bezoeken ‘Whelan’s pub’ op Wexford Street, wat nu nog steeds een toplocatie is voor geweldige livemuziek. Deze pub is ook zeker aan te raden wil je een traditioneel Ierse sfeer meepakken.

Niet alleen het stadsleven in Ierland wordt uitgelicht, maar ook het rustgevende landschap. Neem een diepe adem in en je kunt bijna de koele berglucht voelen wanneer je de adembenemende beelden van de Wicklow Mountains ziet. Een hoogtepunt uit deze film is in hetzelfde nationale park te vinden, namelijk The Sally Gap. Dit stukje natuur straalt de romantische sfeer van de film op een geweldige manier uit. Doordat de hele film in Ierland is opgenomen zijn er ook tours te vinden die langs de bekende filmlocaties gaan.

King Arthur (2004)

Knights, ridders, Echt Ierland

De legendarische Koning Arthur is een van de meest bekende personen uit middeleeuwse literatuur. Het doel van de film was om het verhaal van Koning Arthur historisch accuraat te interpreteren. Nog nooit was een filmset in Ierland zo groot geweest als voor de film King Arthur. De replica van Hadrian’s Wall werd gebouwd op een veld in County Kildare. Niet alleen kostte het bijna 5 maanden deze set op te bouwen, maar de gehele replica was 1 kilometer lang.

Niet alleen werden filmopnames op de gebouwde set gedaan, maar ook in het dorp ‘Ballymore Eustace’. In deze omgeving vonden buiten de opnames voor King Arthur ook opnames voor actiescènes van de Oscarwinnende film 'Braveheart' plaats. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken! 

Dracula Untold (2014)

Giants Causeway, Noord-Ierland

Graaf Dracula is uitgegroeid tot ’s werelds bekendste vampier, en dat is ook de reden waarom vele verfilmingen van het verhaal hebben plaatsgevonden. De Ierse auteur van het originele gothic horrorverhaal heeft duidelijk vermeld dat het verhaal zich afspeelt in de historische regio Transsylvanië in Roemenië, maar toch werd de film ‘Dracula Untold’ juist in Noord-Ierland opgenomen. Hierdoor springt deze verfilming juist tussen alle andere verfilmingen uit.

In verschillende hoeken van Noord-Ierland werden de opnames voor de film gemaakt wat zorgt voor een indrukwekkende diversiteit aan landschappen. Het indrukwekkende Giant’s Causeway is een centraal terugkeerpunt in deze film waardoor we meerdere malen kunnen genieten van deze wereldberoemde bezienswaardigheid. Mocht je deze locatie willen bezoeken is het wel aangeraden om niet tussen 11:00 en 15:00 te komen, zo ontloop je een groot publiek en kun je in rust van de natuur genieten.

Zou jij alle genoemde filmlocaties van dichtbij willen bewonderen? Overweeg dan de 22-daagse Fly en Drive Klassiek Ierland! Van de prachtige Wicklow Mountains tot aan Giant’s Causeway, pak alle locaties mee op deze reis. 

Ben jij geïnteresseerd in specifieke filmlocaties? Laat je inspireren door onze andere reizen:

Onze reisspecialisten helpen je graag verder om een perfecte reis samen te stellen. Bel 035 2032656 of vraag een adviesgesprek aan.