Deze Oscarwinnaars zijn gefilmd in Ierland

Heb je al een van deze films gezien?

In de loop der jaren zijn veel films opgenomen in de ongerepte Ierse natuur. Grote kans dat jij een van deze met de Oscar bekroonde films al hebt gezien. Wil je meer weten over de filmlocaties of ze zelf bezoeken? Dat kan! Wij hebben een paar films uitgelicht waarin de schoonheid van Ierland te bewonderen is.

Braveheart (1995)

Trim castle, Echt Ierland

Met 5 Oscars is de film ‘Braveheart’ een van de meest succesvolle films ooit gemaakt op Iers grondgebied. Hoewel de film zich afspeelt in Schotland werd na een paar weken filmen in Schotland toch bepaald dat de rest in Ierland gefilmd zou worden. De regisseur en producent Mel Gibson maakte later in een interview met een Ierse radiozender bekend dat Schotland niet de ideale plek was om het filmen voort te zetten, vanwege meerdere problemen.

“We started off in Scotland and we were thinking, ‘How are we going to do this? It’s not horse-friendly. It’s not people-friendly,” – Mel Gibson

Het nationale park Wicklow Mountains is misschien wel de meest bekende filmlocatie van Braveheart, en wij begrijpen al te goed waarom. De adembenemende landschappen zorgen ervoor dat je helemaal terug in de tijd gesleept wordt. Maar ook Trim Castle zorgde perfect voor deze stemming. Dit kasteel uit de 12e eeuw maakte een prachtige verschijning tijdens een van de spannende actiescénes.

Ryan's daughter (1970)

Inch beach, Echt Ierland

In de film ‘Ryan’s daughter’ volgen we het verhaal van Rosy Ryan, de dochter van een lokale pubeigenaar in een katholiek dorpje aan de Ierse westkust. Hoewel deze Britse film in eerste instantie geen commercieel succes was, won het toch 2 Oscars. Hiermee steeg niet alleen de populariteit van deze film, maar ook de interesse in Ierland als reisbestemming.

Voor degenen die in een volledig Ierse stemming willen komen is deze film ideaal. Niet alleen speelt Ryan’s daughter zich af in Ierland, maar de film is daar ook opgenomen. Onze favoriete filmlocatie van deze film is toch zeker Inch Beach in County Kerry. De prachtige gouden stranden van het Dingle schiereiland stralen op het witte doek. Niet alleen kun je hier een prachtige wandeling maken, maar je kunt ook vele soorten watersport beoefenen.

The Quiet Man (1952)

Cong, Echt Ierland

Ga mee op avontuur naar Ierland! De met 2 Oscars bekroonde film ‘The Quiet Man’ is gebaseerd op de gelijknamige Ierse novelle uit 1933. In het verhaal gaat de Ierse Amerikaan Sean Thornton naar zijn geboorteplaats “Inisfree” in Ierland om zijn families oude boerderij te kopen. Eenmaal daar schijnt zijn plan toch niet vlekkeloos te verlopen.

Naast de geweldige acteurs steelt het Ierse landschap de show. Tot op de dag van vandaag worden meerdere filmlocatie excursies voor deze film gehouden. De meest populaire filmlocatie is het dorpje ‘Cong’ in County Mayo. Deze locatie representeerde het fictieve “Inisfree” die door de jaren heen zijn authentieke uitstraling heeft behouden.

Once (2007)

Grafton street, breakdancer, Echt Ierland

Hoewel de makers van de Oscarwinnende film ‘Once’ nooit verwacht hadden het zo ver te schoppen, kreeg de film enorm veel lof. Binnen 3 weken tijd werd deze Ierse romantische musical gefilmd. Raak geïnspireerd door het verhaal over 2 aspirerende muzikanten in Dublin.

Wat is een film over Ierse muzikanten zonder het bekende ‘Grafton Street’ in Dublin. Niet alleen is deze straat een van de belangrijkste winkelstraten van Dublin, maar vele artiesten gebruiken deze straat als hun podium. Deze filmlocatie representeert perfect hoe het is om een aspirerende muzikant in Dublin te zijn. Een paar opmerkelijke artiesten die hebben opgetreden in Grafton Street zijn Bono (Leadzanger van U2), John Nee, Glen Hansard en Thom McGinty.

 

Saving Private Ryan (1998)

Curracloe beach, Echt Ierland

De Amerikaanse ‘Saving Private Ryan’ is een van de meest indrukwekkende films over de tweede wereldoorlog ooit gemaakt. Niet alleen is deze film geregisseerd door de wereldberoemde Steven Spielberg, maar bevat ook een handvol aan uiterst getalenteerde acteurs als Tom Hanks en Vin Diesel. Boven alles is deze film bekroond met 5 Oscars, wat een enorm indrukwekkende prestatie is.

Voor de film werd een replica van Omaha Beach gezocht, en Curracloe beach in County Wexford  kwam daarbij het meest in de buurt. Brede stranden zijn niet alleen zeer praktisch als landingszone in de Tweede Wereldoorlog, maar ook enorm mooi voor een dagje strand. Hoewel het gebruik van de Ierse stranden een andere emotie opwekken in de film, kunnen we het niet helpen om toch te genieten van dit stukje Ierse natuur. 

Zou jij alle genoemde filmlocaties van dichtbij willen bewonderen? Bekijk dan onze 22-daagse Fly en Drive Klassiek Ierland! Van de prachtige Wicklow Mountains tot aan Giant’s Causeway, pak alle locaties mee op deze reis. 

Ben jij geïnteresseerd in specifieke filmlocaties? Laat je inspireren door onze andere reizen:

Onze reisspecialisten helpen je graag verder om een perfecte reis samen te stellen. Bel 035 2032656 of vraag een adviesgesprek aan.