Wat is traditionele Ierse muziek?

Muziek op zijn Iers!

De Ieren koesteren hun duizend jaren oude cultuur, die op talloze manieren terug te zien is. Naast de vele tradities, folklore, dans en literatuur speelt de traditionele Ierse muziek een grote rol binnen de Ierse cultuur. Tot op de dag van vandaag klinkt de traditionele Ierse muziek in pubs, stadscentra en op festivals. Muziek brengt ons samen, sluit je ogen en luister naar hoe de Ieren dit doen!

De oorsprong

Van oudsher klinkt ’s avonds al traditionele muziek in de Ierse dorpjes en steden. De lokale bevolking komt samen om te genieten van eten, drinken, een heerlijk haardvuur en muziek. De muziek werd van generatie op generatie doorgegeven, zonder ook maar ooit de muziek formeel te noteren. Tegenwoordig wordt het nog steeds aangemoedigd om de muziek op gehoor te leren.

De eerste bewoners waren de grondleggers van de Ierse muziekgeschiedenis met hun primitieve instrumenten die merendeels bestonden uit hoorns. De Ierse muziek zoals we die vandaag kennen is pas geïntroduceerd bij de aankomst van de Kelten in Ierland. Zij namen ook een uitzonderlijk instrument mee, die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt in traditioneel Ierse muziek, namelijk de harp.

Door de jaren heen werden andere soorten muziek geïntroduceerd aan de Ieren, maar in het begin van de 20e eeuw kwam een wedergeboorte van traditionele Ierse muziek, met name door de Ieren in de Verenigde staten. Dit was ook het moment dat meerdere artiesten ervoor zorgden dat ze hun eigen draai aan de muziek gaven.

Echt Ierland, Traditionele live muziek, Vakantie ierland

Muziekstijl

Binnen de traditionele Ierse muziek kun je verschillende soorten muziekstijlen vinden, maar verreweg de 2 meest bekende stijlen zijn ballads en ritmische muziek. Het mooie aan de Ierse muziek is dat er wel een lied voor elke situatie bestaat. Er zijn liedjes over de liefde, voor tijdens het drinken, voor tijdens het dansen en liedjes vol humor.

Binnen de categorie ritmische muziek heb je 2 soorten ritmes, namelijk reels en jigs. Het verschil tussen beide soorten is dat de reels op een 2/2 of 4/4 tempo gespeeld worden, terwijl de jigs sneller zijn en op een 6/8 tempo gespeeld worden. Natuurlijk zijn hiervoor uitzonderingen en verschillende tempovariaties mogelijk.

Soort instrumenten

In traditioneel Ierse muziek worden vele instrumentensoorten gebruikt, wat tegelijkertijd zorgt voor het unieke karakter. De instrumenten die het meest gebruikt worden zijn de Ierse fiddle (oftewel een viool), verschillende soorten fluiten, bodhrán (Ierse trommel), accordeons, doedelzakken, piano’s, gitaren, banjo’s en natuurlijk harpen. Erzijn geen regels gebonden aan het gebruik van instrumenten. De instrumenten die beschikbaar zijn worden bespeeld.

Bekende liedjes

Wil jij kennis maken met de prachtige traditionele muziek van Ierland? Wij hebben een aantal nummers op een rijtje gezet die in vele pubs gespeeld worden.

 

Ben jij klaar voor een avond vol traditioneel Ierse muziek? Tijdens een van onze Fly & Drives kun je op volle toeren genieten van de Ierse gezelligheid. Bespreek het met onze reisspecialisten!