Met gezelschap op reis: Ierland met kinderen

6 kindvriendelijke bezienswaardigheden in Ierland op een rij

Ierland heeft veel te bieden voor gezinnen met kinderen. Van de ruige kust tot sprookjeskastelen en van groene landschappen tot levendige steden. Ontdek de schatten die Ierland rijk is tijdens de 15-daagse fly drive Authentiek Ierland. Wij hebben de 6 leukste bezienswaardigheden voor kinderen langs deze reis door het oosten én westen van Ierland op een rij gezet. Maar eerst: onze praktische tips voor een vakantie in Ierland met kinderen. Waar moet je op letten?

Praktische tips voor een vakantie in Ierland met kinderen

Derrigimlagh, Co Galway - fietsen met kinderen door Ierland

Vervoer

Om echt wat van Ierland te kunnen zien, is een huurauto onmisbaar. Je kunt bijna overal komen en stoppen waar en zo lang je wilt. In zowel Ierland als Noord-Ierland staat de huurauto van Hertz bij aankomst op de luchthaven in Ierland al voor je klaar. Je vakantie kan dus direct beginnen.

Het verblijf

Of je nu een rondreis boekt of één enkel hotel of guesthouse, bij Echt Ierland overnacht je altijd in persoonlijk geselecteerde accommodaties. Vanwege de ligging, het warme welkom en de sfeervolle open haard. Bij aankomst staat de gastheer of gastvrouw klaar met thee en vaak zelfgebakken scones, hmmm

De route

Ierland staat bekend om de prachtige autoroutes langs de kust, maar ook door het binnenland is genoeg te doen en te zien. Een langere autorit is ideaal voor een slaapje tussendoor. Op elke route in Ierland zijn genoeg mogelijkheden voor een tussenstop, zodat de kinderen even wat energie kwijt kan. Stop bijvoorbeeld bij een strand of de Wicklow Mountains National Park waar kinderen over de velden kunnen rennen en bij het water spelen.

Het weer

Maak je je zorgen over het weer in Ierland? Het valt reuze mee: de beste maanden om naar Ierland te reizen zijn mei en juni met een gemiddelde temperatuur van 18 graden. Als de zon schijnt, kan het ineens een stuk warmer zijn. Het weer aan de westkust kan snel omslaan en soms staat er veel wind. Zorg ervoor dat je in deze reisperiode zowel waterdichte kleding als zomerkleren meeneemt. Regenachtige dag? Bezoek dan indooractiviteiten, zoals het zwembad of het Atlantaquaria, Ierland’s grootste aquarium.

Waar in Ierland je ook bent, kinderen krijgen overal veel aandacht. In restaurants hebben ze kindermenu’s of een babybowl, een kommetje met aardappelpuree, groente en een beetje jus. Speeltuinen genoeg in grote plaatsen. Zelfs het bezoeken van pubs met kinderen is een goed idee. Kinderen zijn hier welkom en de livemuziek is een hele beleving.

De 6 kindvriendelijke bezienswaardigheden tijdens onze 15-daagse fly drive Authentiek Ierland 

1. Hook Head Lighthouse, county Wexford

Hook Head Lighthouse, Echt Ierland

In het zuidwesten van Ierland aan de Ring of Hook ligt de oudste werkende vuurtoren ter wereld. Op het schiereiland staat Hook Head Lighthouse, gebouwd rond 1200 door ridder William Marshal. Tijdens een rondleiding neem je een stap terug in de tijd en ontdek je de verhalen van de middeleeuwen. En vanaf de top van de vuurtoren heb je een spectaculair uitzicht over de Keltische zee. Hook Head biedt de perfecte dag uit voor de hele familie. Het hele jaar door worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud, zoals Hook Pirate Day en schilderworkshops. 

2. The Celtic Maze & Wildflower Meadow, county Cork

Wildflower, Ierland met kinderen, Echt Ierland

Het Keltische doolhof en de Wildflower weide zijn gelegen bij de Ballymaloe Cookery School Gardens. Het doolhof is ruim 20 jaar geleden aangelegd en is gebaseerd op de manuscripten van de Gouden Eeuw. Je kunt verdwalen in bijna een hectare aan labyrint. Bij de Farm Shop kun je een Kids-Trail kaart en een vragenlijst ophalen, waarmee je op zoek kun gaan naar verschillende soorten insecten, dieren en bezienswaardigheden. Naast het doolhof ligt de uitgestrekte Wildflower weide. Hier kun je Farm Walk volgen, dit pad leidt je dwars door het hoge gras via de Butterfly Doorway naar de groentetuin en kassen. Maar pas op voor de Wilgendraak in het lange gras!  

3. Killarney, county Kerry

Killarney, paardenkoets, Ierland met kinderen, Echt Ierland

Tijdens de 15-daagse rondreis verblijf je in Killarney. Deze gezellige plaats grenst aan Killarney National Park waar nog inheemse edelherten leven. Een leuke manier om dit park te verkennen is per huifkar. Een lokale gids vertelt onderweg verhalen over de oude, Ierse legendes. Op ongeveer een kwartiertje rijden vind je Kennedy’s Pet Farm. Deze kinderboerderij is een leuk dagje uit voor jong en oud. Naast veel verschillende soorten dieren, hebben ze ook meerdere speeltuinen binnen en buiten. Op een regenachtige dag is hier nog genoeg plezier te beleven. Voor de echte durfal is een rondleiding bij Killarney Falconry niet te missen. Tijdens de begeleide wandeling met een havik, wordt het vermogen van deze getrainde vogels en de relatie met hun menselijke partners getoond. Er zijn speciale familiearrangementen te boeken, waarbij je op de foto kunt met een roofvogel.

4. King John’s Castle, county Limerick

King Johns Castle, Echt Ierland

Op de weg van Killarney naar Ballyvaughan, kom je langs de stad Limerick. Hier ligt het middeleeuwse kasteel van King John, waar meer dan 800 jaar aan lokale geschiedenis tot leven komt. In het bezoekerscentrum leren kinderen spelenderwijs over de middeleeuwen, Vikingen en King John’s Castle. Middels interactieve schermen reis je door de tijd en waan je je helemaal in de sfeer van het tijdperk. Ook kunnen kinderen zich verkleden als ridder en hun eigen kasteel bouwen. Bovenop het kasteel zijn meerdere uitkijkpunten met uitzicht op Limerick en de rivier de Shannon. Zeker de moeite waard om hier een tussenstop te maken!  

5. Birr Castle, county Offaly

Tree House at Birr Castle, co. Offaly, Echt Ierland

Birr Castle dateert uit de middeleeuwen en wordt nog steeds bewoond door de familie Parsons. Dit kasteel in de Ierse binnenlanden is zomers geopend voor publiek, die een kijkje kunnen nemen door de vele kamers. Naast het kasteel is het science centrum te vinden, waar de wonderen van de vroege fotografie en astronomie te bewonderen zijn. In de 19e eeuw heeft Earl Parsons de derde hier de grootste telescoop ter wereld gebouwd. In het wetenschapscentrum leer je alles over hoe dit vroeger ging. In de tuinen van Birr Castle is een speeltuin te vinden met Ierlands grootste boomhut. De perfecte plek voor kinderen om zich te kunnen uitleven als ridders en prinsessen. 

6. Viking Splash Tour Dublin

Viking Splash Tour Dublin, Echt Ierland

De laatste dagen van deze reis verblijf je in Dublin. De leukste manier om de hoofdstad van Ierland te ontdekken is als Viking. Tijdens de spannende Viking Splash Tour maak je een rondrit door de stad in een heel bijzonder voertuig. Je gaat namelijk niet alleen over land, maar ook door het water! Je hoeft niet bang te zijn dat je nat wordt, want het amfibievoertuig werd ook gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Onderweg zie je de belangrijkste bezienswaardigheden van Dublin en ontdek je alles wat de stad te bieden heeft. En het leukste van alles; je krijgt een Vikinghelm op!

Ben je enthousiast geworden om met de kids naar Ierland te gaan? Vertel het onze reisspecialisten!