Surfen in Ierland

Ontdek de beste surfbestemmingen in Ierland

Surfen in Ierland? Verwacht dan uitgestrekte goudgele stranden, hoge kliffen en krachtige Atlantische golven. Wij vertellen je waarom dit eiland een uitstekende bestemming is voor een surfvakantie, wanneer je het beste kunt gaan surfen en tot slot wat de beste surfspots zijn in Ierland.

Ierland: één van Europa’s beste surfbestemmingen

Bundoran Beach, Echt Ierland

Je zal het wellicht niet verwachten maar Ierland is een van de beste plekken om te surfen in Europa! De Ierse kustlijn van ruim 3.172 km biedt spectaculaire landschappen maar ook ongerepte kusten met helderblauwe en uitstekende golven voor surfers. In de dorpen vind je een oude surfcultuur. Men komt niet voor een mooie zongebruinde huid of om rond te hangen met andere surfers. Surfers komen naar Ierland om te surfen, het eiland is namelijk de perfecte locatie om het hele jaar door hoge golven te pakken.

Het klimaat, de cultuur en ook zeker de indrukwekkende natuur van Ierland trekt zowel beginnende als ervaren surfers aan. Het maakt niet uit of je komt om te leren surfen of om je surftechniek te verbeteren. Er zijn genoeg surfspots voor ieders niveau. Het is dan ook niet voor niets dat Ierland in de top 10 staat van beste surfbestemmingen in Europa.

Het hele jaar door surfen

Strandhill, sunset, Echt Ierland

De geografische ligging van het eiland zorgt ervoor dat er het hele jaar door gesurft kan worden. Wij vinden dat het in de lente het leukste is om te gaan surfen in Ierland. De dagen in de lente duren namelijk langer, dit betekent dat je zowel in de ochtend als in de avond lekker kunt surfen. Er zijn ook verschillende surfscholen in Ierland die nog in de avond les geven. Na deze surfles is het leuk om op het strand te blijven plakken en te genieten van een ondergaande zon.

De lente biedt warmere temperaturen, goede weersomstandigheden en een variatie van verschillende golven die zowel aantrekkelijk zijn voor beginnende als ervaren surfers. Hoewel het in de zomer lekkerder weer is om te gaan surfen, kun je in de lente betere golven verwachten.

Beste surftijd: september t/m mei

Surfen in Ierland, Strandhill Beach, Echt Ierland

Surfers met meer ervaring die niet worden weerhouden door koud oceaanwater kunnen in Ierland het beste van september t/m mei surfen. De watertemperatuur van de Atlantische Oceaan zal in de wintermaanden wat kouder aanvoelen dan in de rest van het jaar. Stoort koud water en een kille harde windstoot je niet? Bereid je dan voor op een geweldige surfervaring waar de oceaan je van veel hoge en sterke golven zal voorzien om op te surfen.

We raden je wel aan om in deze periode een goed wetsuit te dragen met water(hand)-schoenen. Beginnende surfers kunnen het beste in de lente naar Ierland komen om te surfen.

 

5 goede surfspots in Ierland

De populariteit van Ierland als goede surfbestemming is in de afgelopen jaren erg toegenomen. Dit komt door de grote variatie aan verschillende surfspots en de dunbevolkte gebieden aan de westkust van Ierland. Er zijn dus genoeg golven die je voor jezelf kunt houden en niet met andere surfers hoeft te delen. Wij hebben 5 goede surfspots voor jullie op een rijtje gezet:

1. Bundoran, County Donegal 

Sea Sessions Surf Festival, Bundoran, Echt Ierland

Bundoran is de populairste surfbestemming in Ierland. Het is de surf hoofdstad van Ierland en staat in de top 20 van de beste surfspots ter wereld van National Geographic. Je vindt hier de mooiste golven van Europa en genoeg traditionele pubs om je dorst te lessen na een goede dag surfen.

In de zomer trekt Bundoran met name veel bezoekers door het beroemde Sea Sessions Music Festival in juni. Op dit festival komen er 3 dagen lang internationale bekende Ierse artiesten optreden en het grootste surfevenement van het jaar vindt plaats.

2. Lahinch, County Clare

Aileens Wave, Lahinch, Echt Ierland

Jaarlijks komen er miljoenen bezoekers naar Lahinch om de meest geliefde natuurlijke attractie van Ierland te bezoeken: de Cliffs of Moher. Niet iedereen van die bezoekers komt voor het geweldige uitzicht. Voor de kust aan de voet van deze hoge kliffen hebben de adrenaline junkies de “Aileen’s Wave” ontdekt. De golven hier kunnen meer dan 12 meter hoog worden. Surfers met wat minder ervaring kunnen naar Lahinch Beach. De golven zijn hier wat tammer maar zeker niet minder leuk. Lahinch Beach is een erg populaire locatie voor zowel surfers als kitesurfers.

3. Strandhill, County Sligo

Strandhill Beach, Sligo, Echt Ierland

Strandhill is een populaire en prachtige badplaats maar het heeft ook een surfersstrand van wereldklasse. Strandhill heeft een van de beste beach breaks in Ierland. Het is dan ook een uitstekende plek voor als je nog nooit gesurft hebt. Bij beach breaks worden de golven gebroken door een zandbak die vlak voor de kust ligt. Hierdoor is het ongevaarlijk om van je board af te vallen.

Bezienswaardigheden:​

  • Strandhill Golf Club
  • Strandhill People's market
  • Voya Seaweed Baths

4. Inch, County Kerry

Inch Beach, Kerry, Echt Ierland

Inch Beach is een grote favoriet onder de surfers en één van de mooiste kustplaatsen in Ierland. Het is een lang strand met heel veel zand en er komen constant golven van links en rechts. De reef break zit wat verder op zee waardoor er mega lange golven ontstaan. Het is dus een behoorlijke uitdaging om tot de kust op je board te blijven staan. Surfers met wat minder ervaring kunnen hier ook prima surfen langs het lange zandstrand.

Bezienswaardigheden:

5. Tramore, County Waterford 

Tramore Beach, Kitesurfen, Echt Ierland

Tramore is één van de bekendste surflocaties in het Zuidoosten van Ierland ook wel bekend als Irelands Ancient East. Er zijn genoeg surfscholen waar je lessen kunt volgen. De T-Bay Surf and Eco Centre in Tramore is de oudste surfclub van Ierland. Surfers van alle niveaus komen naar Tramore, er kan namelijk het hele jaar door gesurft worden.

 

Surfvakantie in Ierland

 Wil jij ook op surfvakantie naar Ierland? Bespreek jouw wensen met onze reisspecialisten.