Reisinformatie over de Brexit

Wat gebeurt er met mijn reis naar Noord-Ierland?

Vooralsnog zeker geen EU reisbeperkingen naar Noord Ierland!

Reis je binnenkort naar Noord-Ierland of sta je op het punt om een reis naar Noord-Ierland te boeken?

Allereerst: wij bij Echt Ierland maken ons geen zorgen over de Brexit aangaande onze prachtige reizen door de republiek Ierland en Noord-Ierland. 

Lees hieronder alles wat je moet weten over de Brexit.

Op 17 oktober 2019 bereikten het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een akkoord over de voorwaarden voor het vertrek van het VK uit de EU en een overgangsperiode. Door de verkiezingsoverwinning van Boris Johnson op 12 december lijkt een snelle goedkeuring van het akkoord door het Britse parlement waarschijnlijk. Zodra het Britse parlement het akkoord heeft goedgekeurd, kan het Europees Parlement hier ook over stemmen in januari. Wanneer beide partijen instemmen met het Brexit akkoord treedt het VK per 31 januari 2020 uit de EU. Vanaf dat moment gaat een overgangsfase in die geldt tot en met 31 december 2020, waarin alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht blijven. Er verandert tot eind december 2020 niets ten aanzien van het bezoeken van het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland.

Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen van onze gasten.

Q & A

Kan ik met mijn bestaande ID kaart (paspoort of EU ID kaart) reizen naar Ierland of het Verenigd Koninkrijk inclusief Noord-Ierland? 
Bij een deal: tijdens een overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. de geldigheid van ID kaarten. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie moet dan eerst nog onderhandeld worden.
Bij een no deal: dit kan nog steeds gebeuren wanneer de EU geen uitstel geeft tot 30 juni 2019, om een vernieuwde Brexit deal te krijgen met de EU.
Dan geldt: de geldigheid van Europese ID-kaarten staat momenteel in de wet in het VK geregeld. Als de wet wordt aangepast zal het reizen met Europese ID-kaarten niet meer mogelijk zijn. Het VK heeft hier aangegeven EU-ID kaarten tot tenminste 1 januari 2021 te accepteren als geldig reisdocument. 

Welke regels zijn er voor individuele reizigers?
Bij een deal: tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen voor individuele en/of groepsreizen tussen de EU en het VK. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie moet dan eerst nog onderhandeld worden.
Bij een no deal: of er in het geval van een no deal scenario andere regels gelden is afhankelijk van welke voorwaarden het VK gaat stellen aan EU reizigers.

Is er na de Brexit een visum nodig om naar het VK te reizen of valt het VK onder de non-visa landen voor korte (zaken)reizen?
Bij een deal: tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. het vrij verkeer van personen (en dus visa). Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie moet dan eerst nog onderhandeld worden.
Bij een no deal: de regering van het VK heeft aangegeven burgers van de EU niet aan de visumplicht te onderwerpen voor kort verblijf. Dit hebben zij uiteengezet in het policy paper “The future relationship between the United Kingdom and the European Union” dat te vinden is op de website van de overheid van het VK.

Overige vragen
Europees rijbewijs: blijft geldig
Grens controles: zullen niet ingesteld worden.

Tot zover extra informatie over de Brexit. Conclusie: er zal in 2020 niets veranderen. 

Heb je nog vragen over de Brexit of wil je een reisadvies aanvragen? Neem dan contact op met één van onze reisspecialisten op telefoonnummer 035-7200006.

Wij helpen je graag om jouw droomreis reis naar Ierland samen te stellen.

Met vriendelijke groet,

Team Echt Ierland