Bezoek rivier Shannon: De langste rivier van Ierland

Laat jezelf meevoeren langs 11 counties in Ierland

Als je een kaart van Ierland bekijkt, valt je misschien op dat dwars door Ierland een rivier loopt die ontspringt in Shannon Pot bij Cuilcagh Mountain, County Cavan. Deze rivier, “Abha na Sionnainne” oftwel rivier Shannon, is de langste rivier van Ierland. Met een indrukwekkende lengte van 360 kilometer van begin tot eind raakt de rivier 11 counties aan. De machtige rivier heeft niet alleen een rijke geschiedenis en prachtige uitzichten, maar is ook een bezoekersmagneet vanwege de vele activiteiten die er te doen zijn.  

Geschiedenis 

Net als vele andere natuurverschijnselen in Ierland is de Shannon rivier ontstaan in de laatste ijstijd. Doordat de rivier redelijk ondiep is, werd deze rivier niet overal voor industrieel transport gebruikt, maar toch werd er tot de 20e eeuw volop gebruik gemaakt van de rivier in de diepe gedeeltes. Ook was de rivier van kritisch belang voor militaire campagnes, met name in de 17e eeuw maar ook in het begin van de 20e eeuw. Tevens kun je prachtige historische kastelen en kloosters langs de rivier vinden, die overigens door de Vikingen wel eens beroofd werden van hun rijkdommen.  

Benaming 

De rivier Shannon heeft zijn naam aan de Keltische God van wijsheid, Sionnan oftewel Shannon, te danken. Hierdoor wordt de rivier ook wel de “wijze rivier” genoemd. Volgens de legende ging Sionnan op zoek naar de Zalm der Wijsheid in Shannon Pot. Deze zalm zou zeer boos geworden zijn toen hij haar zag en liet het meer overstromen. Het overstromen zou Sionnan helemaal tot aan de zee gevoerd hebben, wat resulteert in de lange rivier.   

Highlights langs de rivier 

De rivier dient als een indrukwekkende verbinding tussen gezellige steden, vele counties en prachtige meren. Gedurende het hele jaar kun je dingen ondernemen op en rond de rivier. Of je nu een natuurfanaat bent of een cultuurzoeker, rondom de Shannon rivier zal je een prachtige dag hebben. 

De oudste pub van Ierland

De Shannon rivier stroomt door de stad Athlone waar de oudste pub van Ierland te vinden is. Sean’s Bar serveert al over 1100 jaar en heeft sinds 2004 een plekje in het Guinness Book of World records.  

Sean's Bar

Clonmacnoise Monastery

In hetzelfde gebied als Athlone kan je uitzonderlijke kloosterruïnes vinden, die zelfs door paus Johannes Paulus II bezocht zijn. De overblijfselen stammen uit het jaar 545 en bestaan uit een ronde toren, kathedraal en gedecoreerde stenen kruizen (oftewel high crosses). De positie van het klooster aan de Shannon rivier was ideaal voor zijn groei, aangezien het zo centraal gelegen en makkelijk bereikbaar is.  

Lough Key Forest and Activity Park 

Lough Key is een prachtig meer langs de Shannon rivier dat elk jaar vele mensen aantrekt. De omgelegen natuur is geweldig voor vele activiteiten zoals wandelen, fietsen en varen. Ook voor kinderen is dit park een leuke keuze want je zal ook een grote speeltuin aantreffen. Een groot park landgoed, wilde dieren, bossafari’s met een jeep, boot tours, het is er allemaal! 

King John’s Castle 

Ben jij een beetje bekend met geschiedenis? Dan weet je misschien dat King John van Engeland orders gaf in 1200 om een kasteel te laten bouwen in Limerick. De reden waarom dit kasteel langs de rivier werd gebouwd was ter bescherming van de grens van het Gaellische koninkrijk van de Normandiërs. Helaas is het kasteel niet meer in zijn originele staat te zien aangezien een stuk van het kasteel weg is gehaald. Tijdens de belegering van Limmerick raakte een deel te zwaar beschadigd, en werd er bepaald dat het niet meer te redden was. Toch is de rest van het kasteel in volle glorie te bewonderen. In 2013 hebben zelfs prachtige renovaties plaatsgevonden.  

King Johns Castle, Echt Ierland

Staat het bezoeken rivier Shannon na het lezen van deze blog hoog op jouw lijstje?

Combineer een bezoek aan de rivier met een reis langs de Ierse westkust tijdens de 17-daagse fly & drive Indrukwekkend Ierland. Of vraag een adviesgesprek aan en bespreek deze en al jouw andere wensen met één van onze reisspecialisten.