Dit zijn alle UNESCO-werelderfgoed bestemmingen in Ierland

Heb jij al een van deze bestemmingen bezocht?

Het groene eiland staat, zoals de meesten al weten, bekend om zijn adembenemende landschappen en ruige kustlijnen. Het is daarom ook geen wonder dat over het gehele eiland 3 UNESCO-werelderfgoed plekken te vinden zijn, twee in Ierland en één in Noord-Ierland. Reis met ons mee naar deze mooie bezienswaardigheden. 

Skellig Michael  

De eerste plek waar we je mee naartoe nemen zijn de Skellig-eilanden langs de prachtige kust van County Kerry, Ierland. Deze eilanden zijn niet alleen indrukwekkend om te zien, maar hebben ook een rijke geschiedenis. De eilandengroep bestaat uit twee eilanden: Skellig Michael en Little Skellig. Sinds 1996 staan het grootste eiland, Skellig Michael, op de UNESCO-werelderfgoedlijst. 

Tussen de 6e en 8e eeuw werd het eiland voor het eerst bewoond door Gaelische monniken. De restanten van de eerste bewoners zijn nog duidelijk te zien, want hun bijenkorfvormige hutten en begraafplaats kun je in volle glorie bewonderen. Skellig Michaels geïsoleerde ligging zorgt ervoor dat je totaal tot rust kan komen. Geen wonder dat dit eiland het ideale oord voor de monniken was, om hun leven toe te wijden aan God.  

Dierenliefhebbers zijn bij Skellig Michael ook aan het juiste adres. Dit eiland heeft namelijk het grootste aantal pijlstormvogels en papegaaiduikers ter wereld. De authenticiteit en staat van het eiland worden goed beschermd, daarom mag maar een beperkt aantal mensen het eiland bezoeken. Elke dag worden slechts 180 mensen toegelaten. Wil je verzekerd zijn van jouw bezoek? Reserveer op tijd! 

Echt Ierland, Skellig Islands, Rondreis ierland

Brú na Bóinne 

Het Brú na Bóinne gebied ligt op 40 kilometer afstand van het gezellige Dublin, en is de tweede UNESCO-werelderfgoed bezienswaardigheid waar we je mee naartoe nemen. Leuk feitje: dit landschap dateert uit de nieuwe steentijd, wat Brú na Bóinne ouder maakt dan de pyramides van Giza en Stonehenge. Deze omgeving is zo’n 5000 jaar oud, en is daarom een van de meest belangrijke archeologische vindplaatsen in Ierland. Dit prachtige gebied is toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst in 1993.  

Onder het Brú na Bóinne landschap vallen meer dan 90 vindplaatsen, en elke bezienswaardigheid heeft zijn eigen geschiedenisrijke verhaal. Maar verreweg de meest bekende plek is Newgrange. Deze 80 meter grote grasheuvel bevat een mysterieus bouwwerk. Vaak wordt gezegd dat dit bouwwerk diende als graftombe of als tempel, maar niemand weet precies waarvoor Newgrange gebouwd is.  

Bezoek ook zeker Knowth en Dowth, twee andere bezienswaardigheden in het Brú na Bóinne gebied. Er wordt ingeschat dat Knowth vlak na Newgrange werd gebouwd, vanwege de vergelijkbare grootte. In Knowth kun je verschillende maankaarten en kalenderstenen vinden. Dowth is helaas door veranderingen in de natuur getroffen, daardoor is het originele dak van het bouwwerk ingestort. Ondertussen is het dak vervangen en lijkt het graf tegenwoordig onberoerd. Wat dit bouwwerk speciaal maakt is dat rond 21 december zonlicht de grafkamer bereikt.  

newgrange_EchtIerland

Giants’ Causeway  

Langs de kust van County Atrim vind je de enige UNESCO-werelderfgoed bestemming van Noord-Ierland. Dit unieke natuurverschijnsel trekt jaarlijks duizenden bewonderaars. Volgens onderzoekers is Giant’s Causeway een resultaat van een vulkaanuitbarsting, ruim 50 tot 60 miljoen jaar geleden. De kust is bestaat uit een rotsformatie, bestaand uit over 40.000 basalzuilen. Dit prachtige verschijnsel staat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst. 

Giants Causeway, Noord-Ierland

Ben jij geïnspireerd geraakt deze prachtige werelderfgoederen te bezoeken?

Combineer jouw bezoek aan deze bezienswaardigheden met de rest van Ierland tijdens de 22-daagse fly & drive Klassiek Ierland. Of vraag een adviesgesprek aan en bespreek deze en al jouw andere wensen met één van onze reisspecialisten.