Top 10 Noord-Ierland bezienswaardigheden

Benieuwd naar wat Noord-Ierland allemaal te bieden heeft?

Noord-Ierland: het noordoostelijke deel van Ierland behoort tot het Verenigd Koninkrijk. Hier wordt dan ook met de pond sterling betaalt. De hoofdstad, Belfast, staat om veel dingen bekend, zoals de thuishaven van de Titanic. Maar Noord-Ierland heeft nog meer te bieden. Lees snel verder naar onze top 10 Noord-Ierland bezienswaardigheden. 

Wist je dat vliegen naar Noord-Ierland erg gemakkelijk is met KLM & Easyjet? Binnen 75 minuten bevind je je in Belfast en kun je aan je fly drive rondreis beginnen. Het gemak van een rondreis met een autohuur Noord-Ierland is dat alles vooraf geregeld wordt. De huurauto staat bij aankomst op de luchthaven in Noord-Ierland al voor je klaar. Je vakantie kan dus direct beginnen.

1. Dark Hedges 

Dark Hedges, Noord-Ierland

Ben jij een Game of Thrones fan? Bezoek dan zeker de Dark Hedges. Deze beukenbomen werden in de achttiende eeuw geplant door de familie Stuart om indruk te maken op bezoekers. Voorbij de bomen vind je het imposante Gregoriaans huis ‘Gracehill House’. Tweehonderd jaar later is het nog een indrukwekkend gezicht. De Dark Hedges staan bij Bregagh Road in County Antrim. Wanneer je vroeg op de dag komt, heb je de meeste kans op een foto te maken zonder mensen!

2. Marble Arch Caves Global Geopark 

In dit natuurpark kun je enkele van de mooiste landschappen van het noorden van Ierland vinden. Het varieert hier van ruige hooglanden, bossen en meren tot zacht rollende drumlins. De landschappen van het Geopark vertegenwoordigen een complexe aardgeschiedenis die teruggaat tot 650 miljoen jaar geleden. De Marble Arch grotten zijn een van de mooiste showgrotten van Europa. De grotten bieden een fascinerende, natuurlijke onderwereld van rivieren, watervallen, kronkelende doorgangen en kamers, terwijl verbluffend mooie grotformaties rondom glinsteren. Een waar spektakel om door heen te lopen.

3. Giant’s Causeway 

Giants Causeway, Noord-Ierland

In County Antrim, aan de noordoostkust, vind je deze gigantische rotsformatie bestaande uit 40.000 basaltzuilen. De Giant’s Causeway zou zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting zo’n 60 miljoen jaar geleden. Maar in het bezoekerscentrum leer je het verhaal dat de Ieren geloven. Hier ontdek je de legende van twee reuzen die elkaar uitdaagden voor een gevecht. De Ierse reus Finn McCool legde een pad aan om Schotland te bereiken, maar deze werd vernietigd door de Schotse reus Benandonner. Dit resulteerde in de Giant’s Causeway. Ook aan de Schotse zijde is een overblijfsel van deze legende te vinden. De imposante rotsformatie staat sinds 1986 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Leuke tip: Bij verblijf in het Causeway Hotel krijg je gratis entreekaartjes voor het bezoekerscentrum van de Giant’s Causeway.

4. Carrick-a-Rede rope bridge 

Carrick-a-rede ropebridge, Noord-Ierland

In Ballintoy vind je deze touwbrug die het vasteland met het eilandje Carrick Island verbindt. Ongeveer 250 jaar geleden is de brug aangelegd door zalmvissers. Zij waren afhankelijk van Carrick-a-rede als belangrijkste plaats voor de zalmvangst. Rond de jaren 70 van de vorige eeuw bestond de hangbrug slechts uit houten latten met één leuning. In 2000 is de huidige brug gebouwd, deze hangt 30 meter boven de rotsen en overspant 20 meter. Tegenwoordig wiebelt de brug nog steeds een beetje om de spanning erin te houden. En het is zelfs wel eens voorgekomen dat bezoekers de weg terug niet meer durfden af te leggen en met een boot van het eiland gehaald moesten worden. Durf jij het aan om over deze touwbrug te lopen?

5. Gobbins klifpad

The Gobbins, Noord-Ierland

In 1902 werd het Gobbins klifpad ontworpen door de Ierse spoorwegingenieur Berkeley Deane Wise. Het pad hangt vanaf de basaltkliffen recht boven de Ierse Zee. Helaas was de Gobbins in 1954 zo verwaarloosd dat het gesloten moest worden. Na een grondige renovatie in 2015 is het pad heropend en wordt de Gobbins als een geliefde stop op de Causeway Coastal Route bevonden.

Wil je een rondleiding volgen over het klifpad? Een enthousiaste gids kan je alles vertellen over de geschiedenis, natuur en de dieren in dit gebied. De Gobbins is ruim 3 kilometer lang en leidt je langs het uiterste randje van Islandmagee. Tijdens deze bijna 3 uur durende tocht mag je alleen telefoon of camera en een flesje water meenemen. Zorg dat je hoge wandelschoenen aan hebt, want deze zijn verplicht tijdens de wandeling. Zo kun je volop genieten van het verbluffende natuurschouwspel.

Leuk feitje: De enige kolonie papegaaiduikers van Noord-Ierland huisvesten zich in de kliffen van The Gobbins om hun eieren te leggen.

6. Old Bushmills Distillery, Noord-Ierland

Old Bushmills Distillery, Noord-Ierland

Lust jij graag een goed glas Ierse whiskey? Bezoek dan zeker Old Bushmills Distillery! Aan de noordkust vind je de oudst erkende distilleerderij ter wereld. Hier wordt sinds 1608 whiskey gemaakt met gebruikmaking van Iers gerst en uniek water uit eigen stroom. De Bushmills Brand Experience omvat rondleidingen door de werkende distilleerderij met alle bijbehorende geuren en proeverijen. De drievoudige destillatie vormt de kern van alle whiskey’s van Bushmills en creëert een unieke combinatie van rijkdom en zachtheid.   

7. Dunluce Castle

Echt Ierland, Dunluce Castle, Rondreis ierland

Niet te missen tijdens een reis langs de Causeway kustroute is Dunluce Castle. De middeleeuwse ruïne staat op de rand van een klif, omgeven door extreem steile hellingen aan beide zijden. Dit wordt gezien als een belangrijke factor voor de vroege Christenen en Vikingen die naar deze plek trokken en het als fort gebruikten. Dunluce Castle was ooit eigendom van Winston Churchill en kan tegenwoordig alleen worden bereikt middels een brug.

8. Mourne Mountains

Mourne Mountains, Noord-Ierland

De Mourne Mountains in het zuidoosten van Noord-Ierland hebben van alles te bieden. Van hoge bergtoppen tot glooiende hellingen en heldere meren. Rijdend over Mourne Coastal Route krijg je een indruk van de enorme omvang van dit gebergte. Maar met de fiets of te voet blijft de beste manier om alles te zien. De hoogste bergtop is Slieve Donard met 850 meter. Het uitzicht vanaf deze top over het kustplaatsje Newcastle en Murlough Bay is zeker de flinke klim waard. De Mourne Mountains zijn tevens een inspiratiebron geweest voor CS Lewis bij het schrijven van Narnia.

9. Mussenden Temple

Noord-Ierland, Mussenden Temple, Vakantie ierland

Deze tempel is gelegen in de schitterende omgeving van Downhill Demesne, nabij het kustplaatsje Castlerock. De Mussenden Temple is in 1785 gebouwd op een klif van ruim 36 meter hoog boven de Atlantische oceaan aan de noordwestkust. Toen diende de tempel als zomerbibliotheek voor de bisschop van Derry en graaf van Bristol. In de loop van de jaren dreigde de tempel verloren te gaan door erosie van de klif. Om dit te voorkomen voerde het National Trust in 1997 een klifstabilisatie uit om verlies van dit gebouw te voorkomen. Tegenwoordig behoren de tempel en het omliggende uitzicht tot de meest gefotografeerde locatie van Ierland.

10. Lough Erne

Devenish Island, Lough Erne

Een iets minder bekende, maar daarom niet minder mooie plek in Noord-Ierland zijn de eilandjes van Lough Erne. Ben je toe aan rust en een plek om op te laden? Dan is dit dé place to be! De Vikingen, monniken en Kelten zijn je allemaal al voor geweest in Upper en Lower Lough Erne. Dit is nog steeds terug te zien in de resten van kerken en heidense beelden. Op Boa Island en White Island vind je meerdere mysterieuze beelden uit de 6e eeuw verwerkt in de muren van kerken.

Ben jij benieuwd geworden naar Noord-Ierland? Bekijk dan onze reizen naar deze prachtige plek.

Waar je ook naar op zoek bent, er is in Noord-Ierland genoeg te zien en te beleven! Wil jij deze regio bezoeken? Vertel het onze reisspecialisten!