6 mooiste bergen om te hiken in Ierland

Ontdek de indrukwekkende bergen in Ierland

Van dramatische kliffen, krachtige watervallen tot prachtige nationale parken, Ierland heeft het allemaal. Maar één ding dat er toch letterlijk bovenuit springt zijn de indrukwekkende bergen in Ierland. Voor de mensen die geweldige panoramafoto’s willen maken, willen genieten van een wandelvakantie in de natuur of juist een uitdaging willen zijn er fantastische bergen die dit kunnen bieden.

1. Wicklow Mountains

Wicklow Mountains, Echt Ierland, Vakantie ierland

De Wicklow Mountains zijn prachtige bergen gelegen in het gelijknamige nationale park dichtbij Dublin. Een perfecte combinatie voor een stedentrip naar Dublin met een ontspannende hike. Het adembenemende uitzicht op sprookjesachtige bergen maakt deze omgeving uniek. Het park staat ook wel bekend om opnames die in de natuur gemaakt worden, zoals onder andere de film ”PS. I love you” en de serie “Vikings”.

Wandelen door de Wicklow Mountains

De meest populaire wandelroute is de “Lugnaquilla”, die leidt tot de 925 meter hoge top van de hoogste berg in het park. Voor de mensen die een echte uitdaging zoeken is er nog altijd “The Wicklow Way”. Met een afstand van 127 kilometer is deze route een van de eerste lange afstandsroutes in Ierland. Wandel tijdens de 5-daagse Wandelvakantie Wicklow Way door een prachtig gedeelte van de Wicklow Way, door een landschap wat gekenmerkt wordt door steile heuvels, bossen en groene weiden.

2. Carrauntoohil

Carrauntoohil, Echt Ierland

De grootste wandeluitdaging is de Carrauntoohil in Count Kerry. Met 1038 meter is dit de hoogste berg in Ierland. Desondanks is deze berg is zeker niet uitsluitend voor de waaghalzen onder de wandelaars. Er zijn verschillende routes die tot de top leiden, van beginners tot gevorderden. De meest populaire route is de “Devils Ladder Route”, wat ook meteen de kortste en een van de meest eenvoudige routes is. Hoewel er wat erosie heeft plaatsgevonden door met name de populariteit van deze route, wordt er wel geadviseerd uit te kijken. Het is daarom ook altijd verstandig deze route met een gids te benaderen.

3. Errigal

Errigal, Donegal, Echt Ierland

In het Iers Gaelic “An Earagail”, oftwel de Errigal, is hoogste berg van de bergketen “Seven Sisters” in het noorden van Ierland. Met 751 meter lijkt het niet de grootste uitdaging, maar deze berg mag niet onderschat worden. Doordat de grond regelmatig nat wordt, kan de modderige route gevaarlijk zijn zonder de juiste voorbereiding. Het is dan ook altijd aan te raden om de weersomstandigheden in de gaten te houden. De route naar boven en naar beneden neemt ongeveer 4 uur in beslag. Desondanks dit een van de moeilijkste routes is door de modderige grond, is het uitzicht adembenemend.

4. Croagh Patrick

Echt Ierland, County Mayo, Croagh Patrick, Fly drive ierland

De berg Croagh Patrick heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot wel 3000 jaar voor Christus. Er wordt geloofd dat de bergroute een heidense bedevaartsroute was voor het vieren van het begin van het oogstseizoen. Maar hieraan heeft de berg natuurlijk niet zijn naam te danken. De heilige berg is vernoemd naar Saint Patrick die 40 dagen heeft gevast op de top van deze berg. In zijn eer bewandelen ruim 25.000 mensen jaarlijks de route op de laatste zondag van juli. Deze dag wordt ook wel “Reek Sunday” genoemd. Iets uitzonderlijks  is dat sommigen volgens traditie ervoor kiezen de 7 kilometer lange weg op blote voeten af te leggen op Reek Sunday.

5. Slieve League

Slieve League Cliffs, Donegal, Echt Ierland, Ierland autovakantie

De zeekliffen van Slieve League liggen in het noordwesten van Ierland aan de kust van Atlantische Oceaan. Met een indrukwekkende hoogte van 601 meter zijn deze kliffen de hoogste van heel Ierland.

Er zijn twee hoofdroutes die de meeste wandelaars volgen. De eenvoudigere route is de bedevaartsroute die ook wel de “Old Man’s Path” genoemd wordt. De meest populaire route en ook de meest uitdagende is de “One Man’s Pass”, die ook werkelijk zijn naam eer doet. De wandelroute is zo smal dat je niet naast elkaar omhoog kan. Het wordt ook aangeraden om alleen als gevorderde wandelaar deze uitdaging aan te gaan. Zelfs als gevorderde wandelaar is het belangrijk tegen hoogtes te kunnen aangezien er aan beide kanten van de weg een steile helling is. De weg zelf is vrij egaal, maar zenuwen of onervarenheid kunnen een verhoogd risico op ongevallen veroorzaken.

6. Mourne Mountains

Mourne Mountains, Noord-Ierland, Echt Ierland

C.S Lewis, werd door de Mourne Mountains in Noord-Ierland geïnspireerd om “de Kronieken van Narnia” te schrijven. Dit is niet gek want de bergen zijn een fantastisch fenomeen die velen bewonderen. Er zijn verschillende routes die de dramatische bergen in mooi licht zetten. De meest populaire wandelroute is Slieve Donard, waarbij de hoogste berg van de Mourne Mountains bewandeld wordt. Op 850 meter hoogte kun je het prachtige uitzicht op de rest van de bergketen bewonderen. De meest uitdagende wandelroute van de Mourne Mountains is de “Mourne Wall challenge”. Wandel 7 van de 10 bergpieken met een totale afstand van 35 kilometer in één dag.

Bezoek ook eens de volgende bergen

Doordat Ierland honderden bergen telt, zijn er meer dan genoeg fantastische bergen die niet besproken zijn. Voor de geïnteresseerden zijn de volgende bergen vermeldenswaard.

  • Benbulbin, 562 meter hoog, gelegen in county Sligo.
  • Mount Brandon, 952 meter hoog, gelegen in county Munster.
  • Twelve Bens, twaalf bergen waarvan de hoogste top 729 meter telt, gelegen in Connemara National Park, county Galway.
  • Cuilcagh Mountain, 665 meter hoog, gelegen op de grens tussen county Fermanagh en county Cavan.
  • Diamond Hill, 442 meter hoog, gelegen in county Galway.
  • Torc Mountain, 535 meter hoog, gelegen in county Kerry.

Wandelvakantie Ierland iets voor jou?

Op zoek naar een wandelvakantie Ierland? Wellicht dat een reis van jouw keuze tussen zit; de 8-daagse Ring of Kerry wandelreis bijvoorbeeld, of de bekende Ring of Beara wandelroute. Mocht dit niet het geval zijn bieden wij nog meer Ierland wandelreizen aan, vraag onze reisspecialisten gerust naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek. Wij doen er alles aan om jouw Ierland vakantie onvergetelijk te maken!