Dieren spotten in Ierland

Welke dieren heb jij in Ierland al eens gespot?

Papegaaiduikers, walvissen en steenarenden: in Ierland floreren dieren in het wild uitstekend! In het hele land zijn er bijzondere dieren te spotten. Ben je benieuwd welke dieren jij kunt spotten op jouw reis naar Ierland? Dan is deze blog voor jou! Spot jij deze dieren in Ierland? 

Dieren spotten in het oosten van Ierland

Dieren spotten in Ierland, Echt Ierland vakanties

In Ierland leven meer dan 400 verschillende soorten vogels. In het Wexford Wildfowl Reserve in het oosten van Ierland wonen meer dan 250 vogelsoorten. De meeste vogels komen uit Groenland, Canada, Scandinavië of Rusland en overwinteren in het Wexford Wildfowl Reserve. Oorspronkelijk is het reservaat opgericht voor de Groenlandse kolgans, 45% van de wereldwijde populatie van deze vogels brengt de winter door in Ierland. Het Wexford Wildfowl Reserve bestaat uit allerlei wadden en eilanden die met elkaar in verbinding staan door de rivieren en meren van het eiland. Op de oevers leven nertsen, woelmuizen, eenden en ganzen. Onder het wateroppervlak leven vissoorten als de baars, forel, snoek, brasem en zalm. In het Wexford Wildfowl Reserve is het mogelijk om deze dieren vanaf een afstandje te observeren. 

In het noordoosten van Ierland, vlakbij Newgrange, bevindt zich de valkerij van Brian McCann. Hier houdt hij slechtvalken, steenarenden en uilen. Je kunt deze valkerij met een groep bezoeken. Tijdens een bezoek leer je meer over de historie van de valkerij en is er de mogelijkheid tot interactie met de vogels.

Dieren spotten in het zuiden van Ierland 

Walvissen, Dieren spotten in Ierland, Echt Ierland vakanties

Grotere zeedieren spotten in Ierland? Ga in augustus mee met de Whale Watch Ireland tour vanuit Cork! Onder leiding van een ervaren schipper speur je op deze boottocht naar bultruggen en Noordse vinvissen. Gegarandeerd een geweldige ervaring met een adembenemend uitzicht! 

Dieren spotten in het westen van Ierland

Papegaaiduiker, Skellig Michael, Echt Ierland

De Skellig Islands liggen in het westen van Ierland, nabij de kust van Portmagee. De Skellig Islands bestaan uit Little Skellig en Skellig Michael. Deze eilanden zijn een toevluchtsoord voor de vogels die in Ierland leven. Zo staat Little Skellig bekend om alle Jan-van-Genten die hier te vinden zijn. Aan het einde van de lente vind je op Skellig Michael een grote hoeveelheid papegaaiduikers. Deze beestjes met eigen ogen bekijken? Skellig Michael kan van 18 mei t/m 30 september bezocht worden. Let op: er zijn maar 180 bezoekers per dag toegestaan. Wil je verzekerd zijn van een bezoek aan dit bijzondere eiland? Reserveer dan minimaal 4 weken van te voren je tickets voor de overtocht.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid in het westen van Ierland is Fungie de dolfijn. Deze dolfijn is de bekendste inwoner van Dingle en zwemt tussen de boten van Dingle Harbour door. Reis af naar dit gezellige vissersplaatje en raak bevriend met deze vriendelijke tuimelaar! 

In het buitengewone kalkstenen landschap van the Burren houden allerlei dieren in Ierland zich schuil. In de spleten van dit maanlandschap leven konijnen, wilde geiten, nertsen en dassen. Gele hommels hebben het hier ook naar hun zin. Daarnaast is the Burren de woonplaats van de enige inheemse hagedissoort in Ierland: de 'levendbare hagedis'.   

Dieren spotten in het noorden van Ierland

Dolfijnen spotten in Ierland, Echt Ierland

Niet alleen in Dingle, maar ook bij Carrigaholt in county Clare zijn dolfijnen te spotten. In dit gebied leven meer dan 150 tuimelaars. Maak een boottocht met de ervaren gidsen van DolphinWatch en de kans is groot dat zij deze zoogdieren weten te traceren! Ook in county Donegal kun je tijdens de Inishowen Boating Experience of de Irish Angling Charters dolfijnen spotten. De Ierse kust is daarnaast de beste plek om ook zeehonden, reuzenhaaien en zelfs orka's waar te nemen. 

Nog geen genoeg gekregen van county Donegal? Bezoek het Glenveagh National Park. Dit natuurgebied bestaat uit ruim 16.000 hectare wilde natuur. In dit nationale park leven herten, dassen en vossen en door de lucht bewegen zich valken, raven, slechtvalken en steenarenden. Een prachtig gebied om te bezoeken! 

Dieren spotten in Noord-Ierland

Rathlin Island, Dieren spotten in Ierland, Echt Ierland vakanties

Ook in Noord-Ierland zijn bijzondere dieren te spotten. Langs de Causeway Coast in county Antrim nestelen zeevogels als de zeekoet, drieteenmeeuw en de alk zich. Daarnaast kom je geregeld garnalen, krabben en zeldzame plantensoorten als het witbloeiende lijmkruid en de blauwe sterhyacint tegen. In de haven van Ballylumford in county Antrim kun je een boottocht met de North Irish Driver maken en bruinvissen spotten. En net buiten de kust van Noord-Ierland, op Rathlin Island, bevinden zich in de vroege lente veel papegaaiduikers. 

Kun je geen genoeg krijgen van de dieren in Ierland? Neem een kijkje in het Ulster Museum in Belfast of het Natural History Museum in Dublin en leer meer over de zoölogie in Ierland!