Ierse recepten

Recepten uit de Ierse keuken!

Speciaal voor Halloween: de barm brack!

Wij zijn al helemaal klaar voor Halloween, jij ook? Zin om je handen uit de mouwen te steken en een heerlijk nagerecht op tafel te zetten?

'Brack' is een zeer populair gerecht in Ierland. Het is een soort vruchtenbrood die met gist wordt bereid. De 'barm brack' wordt vaak voor feestelijke gelegenheden gebakken en is voornamelijk een specialiteit met Halloween. 

Wat heb je nodig voor een heerlijke barm brack? 

- 300 - 350 gram rozijnen
- 50 ml Ierse Whiskey naar keuze
- Citroen (1/2 rasp)
- 250 ml warme thee
- 250 gram bakmeel zelfrijzend
- 175 gram bruine suiker (basterd)
- 1tl koekkruiden
- 50 g boter
- 1tl kaneel 
- 1 losgeklopt ei
- snufje zout

Aan de slag:

- Zorg er voor dat de oven is voorverwarmd op 180 - 200 graden. 
- Neem een kom die je goed kunt afdekken en meng de rozijnen samen met de citroenrasp. Doe daar de warme thee en de whiskey bij en laat dit minimaal 2 uur staan.
- Bij de bereiding van het deeg gebruik je de droge bestandsdelen (behalve de koekkruiden) en het ei voor het maken van mooi beslag. Je kunt hier eventueel je handen bij gebruiken.
- Laat het beslag even staan (20 minuten).
- Vet met boter een vorm in, dit mag een ronde vorm maar ook een cakeblik zijn (20-23 cm).
- Giet het beslag dat je eerder in de koelkast hebt gezet en het deeg beslag in de uitgekozen vorm en zet het 50 tot 60 minuten in de oven, kijk met een satépricker of het beslag goed en vooral droog is.
- Meng de boter met de koekkruiden voor de toplaag. Komt de barm brack uit de oven? Smeer deze topping dan direct op de cake. 

Bainigí sult as bhur mbéile (Smakelijk)! 

Barm Brack