De 5 mooiste kastelen in Ierland

Ontdek de mooiste kastelen van het eeuwenoude oosten

De Ancient East, oftewel: het eeuwenoude oosten van Ierland, is een regio met veel historische wendingen. Van Vikingen en Normandische ridders tot koningen en monniken, het zuidoosten van Ierland is dé plek van geweldige legendes, mysterieuze verhalen en machtige veldslagen. Tijdens de 8-daagse fly drive Magisch Ierland reis je door Ireland’s Ancient East en kun je de geschiedenis terug zien in de vele kastelen dat dit gebied rijk is. Wij hebben de 5 mooiste kastelen in Ierland van het eeuwenoude oosten alvast voor je op een rij gezet.

1. Rock of Cashel, county Tipperary

Rock of Cashel, County Tipperary, Ierland

Het uitzicht op de Rock of Cashel en de Golden Vale is prachtig. De middeleeuwse ronde toren, kapel, kathedraal en het kasteel staan ommuurd, hoog op een grasveld. Volgens lokale legendes is de Rock of Cashel ontstaan in Devil’s Bit, een berg 30 kilometer ten noorden van Cashel. St. Patrick zou Satan verbannen hebben uit een grot, wat resulteerde in de landing van de Rock in Cashel. Meer dan 1000 jaar lang was dit kasteel een symbool van religieuze en koninklijke macht. De Ierse dynastie van Eóganacht heerste vanuit Rock of Cashel over zuid-Ierland totdat de rivaal Brian Buro het overnam in de 10e eeuw. Hij werd later Hoge Koning van Ierland. In de 12e eeuw werd het kasteel aan de kerk geschonken.

Je kunt het kasteel alleen of met een gids verkennen. De Cormac’s kapel is alleen te bezoeken met een gids, die je de levendige verhalen van vroeger vertelt. Het oudste gebouw op de Rock of Cashel, de 28 meter hoge round tower, is helaas niet meer toegankelijk. Maar vanuit de kathedraal kun je de toren toch van dichtbij bekijken doordat de kathedraal tegenwoordig geen dak meer heeft.

2. Enniscorthy Castle, county Wexford

Enniscorthy Castle, County Wexford, Ireland

Het kasteel van Enniscorthy is gebouwd in de 13e eeuw en vertegenwoordigt nog altijd een belangrijk stuk van de Ierse geschiedenis. Het kasteel is de thuisbasis geweest van Normandische ridders, Engelse legers en Ierse rebellen. Tegenwoordig biedt het kasteel een nieuwe bezoekerservaring die de geschiedenis van de stad en het kasteel laat zien. Het dak van Enniscorthy Castle biedt een spectaculair uitzicht over de stad, Vinegar Hill en het omringende land van Wexford.

Wil je Enniscorthy Castle bezoeken? Het kasteel is het hele jaar geopend en verandert voor de feestdagen in december tot een betoverd kasteel van de kerstman. Een kijkje nemen in het kasteel kan op eigen gelegenheid, maar rondleidingen met een gids zijn ook mogelijk.

3. Blackrock Castle, county Cork

Blackrock Castle, County Cork, Ireland

Aan de rand van de rivier de Lee staat Blackrock Castle. Dit kasteel werd in de 16e eeuw gebouwd om de natuurlijke haven van Cork te beschermen tegen marine aanvallen en piraten. Blackrock Castle is twee keer verwoest door brand, maar is door de inwoners van Cork weer gerestaureerd. Het kasteel is de oudst overgebleven structuur dat nog steeds in gebruik is in de stad Cork. Het historische kasteel heeft ook gediend als Admiralty Court, wapenbatterij en vuurtoren.

Op dit moment is het sterrenkundig onderzoekscentrum gevestigd in Blackrock Castle. Middels een interactieve rondleiding kom je door het hart van het kasteel langs een route die het verhaal vertelt van het verdedigde landschap van Cork, de handel en de smokkelaars en piraten die door de haven voeren.

4. Kilkenny Castle, county Kilkenny

Kilkenny Castle, county Kilkenny, Ireland

Kilkenny Castle is in 1195 gebouwd om de route via de rivier de Nore en de kruising van verschillende wegen te besturen. Het kasteel ligt in het centrum van Kilkenny en was een symbool van de Normandische bezetting en heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de verdediging van de stad. In 1967 werd het gebouw overgedragen aan de bevolking van Kilkenny voor 50 pond. Tegenwoordig bestaat het park uit 21 hectare grond en biedt het een passende setting voor het kasteel en een prachtig recreatiegebied. Het kasteel is grotendeels een Victoriaanse verbouwing van het verdedigingskasteel uit de 13e eeuw en is het hele jaar geopend voor bezoekers.  

5. Blarney Castle, county Cork

Blarney Castle, county Cork, Ireland

Op de plek waar nu Blarney Castle staat, hebben vroeger twee andere gebouwen gestaan. De eerste werd in de 10e eeuw gebouwd van een houten structuur. Rond 1210 werd deze vervangen door een stenen structuur. Deze werd afgebroken en gebruikt als fundering voor het derde kasteel dat op deze plek gebouwd zou worden. In 1446 bouwde de koning van Munster, Dermot McCarthy, Blarney Castle waarvan de centrale toren nog steeds overeind staat.

Blarney Castle staat bekend om de legendarische Blarney Stone. Al meer dan 200 jaar beklimmen miljoenen mensen de trappen van het kasteel om de steen te kussen. De legende gaat dat je na het kussen van de steen de the gift of gab krijgt (de gave van welsprekendheid en de kunst van het vleien). Er gaan veel verschillende verhalen rond over herkomst van de Blarney Stone, maar Blarney Castle zelf gelooft dat een heks gered is van verdrinking door de grote kracht van de steen.

Het is wel een hele opgave om de steen te kussen. Door verschillende (wentel)trappen, kamers en smalle deuropeningen bereik je het hoogste punt van het kasteel. Daar is de Stone of Eloquence onder in de muur gemetseld. Vroeger werden mensen aan hun enkels vastgehouden om de steen te kunnen kussen. Tegenwoordig kun je achteroverliggen terwijl iemand je vasthoudt en moet je met je hoofd naar achteren de steen kussen. Maar dan lig je wel 25 meter boven de grond! Durf jij het aan?

Reisadvies nodig? Bij Echt Ierland zijn jouw wensen altijd ons uitgangspunt. Deel jouw persoonlijke wensen met ons en/of vragen in een adviesgesprek met onze reisspecialisten.